Αδιέξοδο στις συζητήσεις με ΠΓΔΜ

Αδιέξοδο στις συζητήσεις με ΠΓΔΜ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μόλις οκτώ ημέρες που απομένουν μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα συζητηθούν και τα θέματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση, είναι κατά κοινή παραδοχή πολύ λίγος χρόνος για να επιλυθεί η χρόνια εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να ανοίξει ο δρόμος για να λάβει η γειτονική χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ετσι, οι επαναλαμβανόμενες συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας Αθηνών και Σκοπίων το τελευταίο διάστημα παράγουν μεν φιλοφρονήσεις και αβρότητες, αλλά όχι αποτέλεσμα. Η χθεσινή συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, την οποία ακολούθησε σύντομη συνάντηση του κ. Μιλοσόσκι με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, δεν διέφερε. Το κλίμα ήταν θετικό και συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν. Κάπου ενδιάμεσα συζητήθηκε η ανάπτυξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε οικονομία και τουρισμό, ενώ οι κ. Παπανδρέου και Δρούτσας εισέπραξαν μια ακόμη πρόσκληση να επισκεφθούν τα Σκόπια. «Η πρόσκληση θα αξιολογηθεί», απάντησε η ελληνική πλευρά, δεν φαίνεται, ωστόσο, ιδιαίτερα πιθανή μια επίσκεψη το προσεχές διάστημα. Περισσότερο ευνοϊκής υποδοχής έτυχε η πρόταση για κατάργηση της διπλής φορολόγησης στις εμπορικές συναλλαγές. Ο κ. Μιλοσόσκι έριξε ακόμη μια πρόταση στο τραπέζι, την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, με μετατροπή του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια σε πρεσβεία. Η Αθήνα απαντά ότι αυτό θα γίνει αυτόματα, όταν λυθεί το θέμα της ονομασίας. Ο κ. Δρούτσας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης από ελληνικής πλευράς επαναδιατυπώθηκε η εθνική κόκκινη γραμμή για το όνομα και επανέλαβε ότι η διαδικασία παραμένει στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Διμεροποίηση»

Την ίδια στιγμή, όμως, από τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, έσπευδε με δηλώσεις του να διαμηνύσει σκλήρυνση στάσης στη διαπραγμάτευση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εν πολλοίς αυτή έχει διμεροποιηθεί. Οπως συγκεκριμένα είπε, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου στις Πρέσπες, ο Ελληνας πρωθυπουργός επέμεινε να του εξηγεί γιατί είναι σημαντική για την Ελλάδα η αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, της ονομασίας του έθνους και του λαού της ΠΓΔΜ, θέμα που ο ίδιος αρνήθηκε να συζητήσει. Πρόσθεσε δε ότι κακώς στην Αθήνα θεωρούν ως δεδομένο το όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και εστιάζουν στο ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, ενώ προανήγγειλε και άλλες τέτοιες συναντήσεις και συνέχιση του διαλόγου και στο μέλλον.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για διολίσθηση της διαπραγμάτευσης προς «διμεροποίηση» και ζήτησε ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής από την κυβέρνηση για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή