Ενωτικές κινήσεις από Αντ. Σαμαρά

Ενωτικές κινήσεις από Αντ. Σαμαρά

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συμβολικές πράξεις που σηματοδοτούν τη βούλησή του για σφυρηλάτηση της ενότητας και με την επιλογή των πρώτων συνεργατών στα πρόσωπα στελεχών με σύγχρονο προφίλ και αναφορές στις καραμανλικές ρίζες αρχίζει να συμπληρώνει το παζλ της νέας Νέας Δημοκρατίας ο Αντ. Σαμαράς.

Ο νέος πρόεδρος του κόμματος συναντήθηκε χθες με τη συνυποψήφιά του Ντόρα Μπακογιάννη, δύο 24ωρα μετά την, μεταξύ τους, εκλογική μάχη. Οπως αναμενόταν, η χθεσινή σαραντάλεπτη τετ α τετ συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία, καθώς αμφότεροι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της μελέτης των επόμενων βημάτων τους.

Η συνάντηση, ωστόσο, είχε συμβολική αξία, την οποία ανέδειξε και η ίδια η κ. Μπακογιάννη, όταν εξερχόμενη από το προεδρικό γραφείο δήλωσε «στρατιώτης αυτής της παράταξης». Σε αυτή τη φάση, η πρώην υπουργός Εξωτερικών το μόνο που φαίνεται να διεκδικεί είναι ένας χώρος όπου θα μπορεί «να αναπνέει πολιτικά». Εμμέσως, το κατέστησε σαφές με τη δήλωσή της, με την οποία μίλησε για μία πρώτη πολιτική συζήτηση για τις θέσεις της Ν. Δ. και τον «κοινό μας στόχο για μια σύγχρονη μεγάλη κεντροδεξιά». «Θα δουλέψουμε όλοι μαζί», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, ενώ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα τα λέει συχνά με τον πρόεδρο απάντησε: «Αλίμονο, στο ίδιο κόμμα είμαστε».

Η προσπάθεια «ομογενοποίησης» της Ν. Δ. κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, παρά την ισχυρή «εντολή» από τους 782.136 πολίτες που συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία.

Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή, τα τελικά αποτελέσματα φέρουν τον κ. Σαμαρά να συγκεντρώνει 386.400 ψήφους (50,06%), την κ. Μπακογιάννη 306.625 ψήφους (39,72%) και τον κ. Παν. Ψωμιάδη 78.870 ψήφους και 10,22%

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θεωρεί αναμενόμενους τους μεμονωμένους, πάντως, μετεκλογικούς κραδασμούς, και εμφανίζεται βέβαιος ότι είναι θέμα χρόνου να λειανθούν οι γωνίες. Σε αυτήν τη λογική, καθημερινά επικοινωνεί τόσο με στελέχη που τον στήριξαν όσο και με στελέχη που βρέθηκαν δίπλα στην κ. Μπακογιάννη. Χθες, μίλησε μεταξύ άλλων με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνη, τον πρώην υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τον Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο.

Το επιτελείο

Χθες ο κ. Σαμαράς έδωσε δείγμα γραφής της νέας τάξης πραγμάτων στη Ρηγίλλης, με την επιλογή των πρώτων στενών συνεργατών του. Τοποθέτησε στη θέση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου τον καθηγητή Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στέλεχος με καραμανλικές αναφορές και καλό γνώστη της ανθρωπογεωγραφίας της Ν. Δ. Συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία είχε και η απόφαση να διατηρήσει στη θέση του διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Μεν. Δασκαλάκη, με αναπληρωτή τον στενό συνεργάτη του Μεσσήνιου πολιτικού, πρώην γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Θοδ. Δραβίλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κρίσιμες θέσεις, όπως του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, του εκπροσώπου του κόμματος και, δευτερευόντως, εκείνου που θα αναλάβει γραμματέας, διαδεχόμενος τον Λ. Ζαγορίτη. Αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε (Μέγκα) ότι στη Νέα Δημοκρατία συνυπάρχουν και πρέπει να συνυπάρξουν δύο τάσεις. «Η λαϊκή η οποία πλειοψήφησε και η κεντρώα». Πρόσθεσε δε ότι η διαφορετική άποψη δεν συνιστά αμφισβήτηση του αρχηγού.

«Δεν συμφωνώ με τη δήλωση του Α. Σαμαρά να τα σβήσει όλα. Ο ηττημένος πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική. Λόγω ηλικίας δεν έχει πολλά περιθώρια και η παρουσία του στο κόμμα θα το βλάψει», σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης (Ελευθερία).

Συγχαρητήρια από Κάρολο Παπούλια και Μίκη Θεοδωράκη

Την πρώτη του συνάντηση, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει την προσεχή Τρίτη ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Σαμαρά για την εκλογική του νίκη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Στον κ. Αντώνη Σαμαρά για να του ευχηθεί συγχαρητήρια τηλεφώνησε και ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης.

Θερμή επιστολή Μίκη

Χειρόγραφη συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά απέστειλε, τη Δευτέρα, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης κ. Μίκης Θεοδωράκης. Στην επιστολή αναφέρει: «Αγαπητέ μου Αντώνη, πανηγυρίζω κι εγώ μαζί σου τη θριαμβευτική σου νίκη, που διανοίγει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα μας! Με αγάπη, δικός σου, Μίκης». Εν τω μεταξύ, ήδη από το πρωί της Δευτέρας στη Ρηγίλλης συρρέουν, προκειμένου να έχουν μια πρώτη συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του κόμματος, στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και αρκετοί που στις πρόσφατες εκλογές στήριξαν άλλη υποψηφιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή