Για όλα φταίει το… μπλοκάκι

Για όλα φταίει το… μπλοκάκι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η διαφθορά επηρεάζει κάθε ορθολογική μεταβολή στην αγορά εργασίας και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για την ανασφάλιστη εργασία αποδεικνύεται ότι παραμένουν ο κανόνας στις σχέσεις εργαζομένων – εργοδοτών σε συνθήκες κρίσης, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να καταλήγει στην άποψη πως η σημαντικότερη μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνει στα… μπλοκάκια. Επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, η οποία εξετάζει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα περιλαμβάνει σχέδιο Νόμου του υπουργείου, συμφωνεί πως για όλα φταίει… το μπλοκάκι. Γι’ αυτό προτείνει να τεθεί περιορισμός στη διάρκεια της χρήσης του για χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες. Στη συνέχεια θα τεκμαίρεται ότι ο μισθωτός που συνεχίζει να αμείβεται με μπλοκάκι από τον ίδιο εργοδότη θα έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας. Αν, βέβαια, έχει εργασία…

Η επιλογή θεμάτων που ακούγονται άκρως φιλεργατικά αλλά δεν αντιμετωπίζουν σε βάθος τα προβλήματα της αγοράς εργασίας είναι ενδεικτική του κενού κατανόησης των προβλημάτων που αφορούν την επίδραση που έχει η κρίση στην απασχόληση. Την ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και το 2015 η ελληνική οικονομία θα διατηρεί ποσοστά «ανεργίας ανάκαμψης», οι εργασιακές σχέσεις συνεχίζουν να είναι αντικείμενο εκθέσεων ιδεών.

Ομως, πιο πρακτικοί αποδεικνύονται η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συμφωνίας για να δοθεί μια αύξηση εφάπαξ 60 έως 80 ευρώ στον μισθό του πρωτοδιοριζόμενου νέου, προκειμένου το κατώφλι για τη γενιά των «700 ευρώ» να οριοθετηθεί στα 800 ευρώ. Από εκεί και πέρα όμως, οι αυξήσεις για τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια δεν προσδοκάται να είναι πάνω από 2,5%, «βία» 3%, έστω κι αν η ΓΣΕΕ διεκδικήσει 5%.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που οι κλαδικές Ομοσπονδίες περιμένουν τη σύμβαση της ΓΣΕΕ πριν προχωρήσουν σε κινήσεις με τους φορείς του κλάδου. Το ερώτημα για το εάν οι επαφές των φορέων θα επεκταθούν και στο πεδίο μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας με ορίζοντα τριετίας, θα εξαρτηθεί κι από το πλαίσιο που θα θέσει αύριο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε ειδική εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή