Να σταματήσει η ομηρία των ΑΕΙ

Να σταματήσει η ομηρία των ΑΕΙ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θάρρος από όλους -υπουργείο Παιδείας, πανεπιστημιακούς, φοιτητές- και τόλμη στην ανάληψη ευθυνών απαιτείται για να τερματιστεί το γαϊτανάκι του παραλόγου σχετικά με το άσυλο στα ελληνικά ΑΕΙ. Ολοι γνωρίζουν τι συμβαίνει εντός των πανεπιστημίων, αλλά ουδείς φροντίζει να εφαρμόσει τις θεσμοθετημένες ενέργειες. Ετσι βασιλεύουν η ανομία, οι απειλές βίας και ο εκφοβισμός πανεπιστημιακών και φοιτητών που τολμούν να αντιπαρατεθούν με τις ισχυρές, βίαιες μειοψηφίες φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών. Αλλωστε, εδώ και χρόνια η κατάσταση είναι γνωστή με τα «στέκια» των εξωπανεπιστημιακών, που υπάρχουν εντός των κεντρικών ΑΕΙ. Ενδεικτικά, πανεπιστημιακοί που μίλησαν στην «Κ» συνέδεσαν το στέκι της Νομικής Σχολής με γνωστά πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία επιθυμούν να «διαφοροποιούνται» από τα άτομα στο άλλο «στέκι», στο ιστoρικό κτίριο του ΕΜΠ επί της οδού Πατησίων.

Σχέσεις διαπλοκής

Από την άλλη, οι σχέσεις διαπλοκής πανεπιστημιακών – φοιτητικών παρατάξεων κρατούν εγκλωβισμένα τα ιδρύματα σε ένα τριτοκοσμικό καθεστώς, που οδηγεί στην καθημερινή τους υποβάθμιση. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα όσα διαδραματίστηκαν κατά το διήμερο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Πώς νοείται η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών να μην καλεί την αστυνομία, όταν κάποιοι διαδηλωτές επιχειρούσαν με λοστούς να παραβιάσουν την πόρτα του κτιρίου των Προπυλαίων την περασμένη Κυριακή; Ποιο «άσυλο» καλύπτει την ενέργεια των ατόμων αυτών;

Κατά καιρούς η συζήτηση για την καταχρηστική εφαρμογή του ασύλου αναζωπυρώνεται. Πλέον, όμως, θεωρείται ότι η ιδέα να αλλάξει το καθεστώς προστασίας του ασύλου έχει ωριμάσει. Μάλιστα, κατά την χθεσινή Σύνοδο Πρυτάνεων στο Λαύριο υπήρξαν μέλη της που μίλησαν ακόμη και υπέρ της κατάργησης του ασύλου. «Μετά τα τελευταία γεγονότα θα πρέπει να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του ασύλου, το οποίο φυσικά πρέπει να διατηρηθεί στο συμβολικό επίπεδο των ιδεών» τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Λουλούδης, ο οποίος κατέθεσε σχετική πρόταση, μαζί με τον συνάδελφό του κ. Χάρη Ξανθουδάκη του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, στα ελληνικά πανεπιστήμια -και κυρίως στα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης – υπάρχουν ομάδες εξωπανεπιστημιακών που δρουν ανενόχλητες, έχοντας συγγενικές σχέσεις με αριστερίστικες φοιτητικές παρατάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσαν τα πανεπιστήμια στην «Κ», εδώ και χρόνια -ακόμη και 15ετία- εντός των ιδρυμάτων υπάρχουν χώροι, που αποτελούν άβατο για τις πρυτανικές αρχές και τους πανεπιστημιακούς. Είναι αίθουσες που τελούν υπό κατάληψη από ομάδες ατόμων από τον χώρο των αναρχοαυτόνομων, τα οποία κατά κύριο λόγο δεν είναι φοιτητές. Χαρακτηριστικά, είναι τα «στέκια» των αθηναϊκών ΑΕΙ (στη Νομική, στην πρώην ΑΣΟΕΕ και στο ΕΜΠ της Πατησίων).

Απειλές βίας

Παρότι όμως, οι «άγνωστοι» είναι απολύτως γνωστοί, τίποτα δεν γίνεται για να αλλάξει η κατάσταση. «Εχουμε επαφές μαζί τους και μπορούμε έτσι να τους ελέγχουμε και να ξέρουμε τι συμβαίνει» προσθέτει στην «Κ» διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτυπώνοντας την ιδιότυπη ασυλία που παρέχουν τα ιδρύματα στις ομάδες ώστε οι τελευταίες να μην προκαλούν επεισόδια. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι απειλές βίας κατά πανεπιστημιακών. «Είμαστε σε ένα καθεστώς αυτολογοκρισίας υπό τον φόβο ότι οι φοιτητικές παρατάξεις θα αντιταχθούν σε όποια απόφασή μας δεν τους αρέσει», δηλώνει στην «Κ» πανεπιστημιακός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας μία ακόμη πτυχή της ιδιότυπης κατάστασης στα ελληνικά ΑΕΙ: τη σχέση διαπλοκής πανεπιστημιακών – φοιτητικών παρατάξεων. Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων καθώς έχουν λόγο στη λειτουργία του ΑΕΙ (από τις εκλογές περυτάνεων έως τις συνεδριάσεις των τμημάτων) μπορούν να επηρεάζουν τις αποφάσεις των οργάνων ασκώντας βία. Συχνές είναι πλέον οι βίαιες διακοπές συνεδριάσεων των οργάνων των ΑΕΙ από μέλη μειοψηφικών φοιτητικών παρατάξεων τα οποία διαφωνούν με την απόφαση στην οποία προσανατολίζεται η πλειοψηφία.

Βέβαια, παρότι όλοι μιλούν για το αδιέξοδο, ισχυρή μερίδα πανεπιστημιακών δεν προτείνει κατάργηση του ασύλου αλλά εφαρμογή του σημερινού νόμου, που προβλέπει άρση ασύλου όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις στο ΑΕΙ. «Ακόμη κι αυτοί που μιλούν για την κατάργηση του ασύλου δεν απαντούν πώς θα αντιδράσουν απέναντι στις μειοψηφίες που θα προκαλέσουν ταραχές. Θα καλέσουν την αστυνομία; Θα έχει αυτό πρακτικό αποτέλεσμα; Η λύση είναι στο να βρεθούν εργαλεία τέτοια που να επιτρέπουν την εφαρμογή του ασύλου και κώδικες δεοντολογίας που να φέρουν μια αλλαγή κούλτουρας στα ΑΕΙ» δήλωσε, μιλώντας στην «Κ», η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή