Οι άνθρωποι του προέδρου στη χάραξη της πολιτικής

Οι άνθρωποι του προέδρου στη χάραξη της πολιτικής

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε πρωί περίπου στις οκτώ, ανεξαρτήτως καιρού και προσωπικής διάθεσης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης περνά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Σπανίως, την περνά για να επιστρέψει στο σπίτι του πριν από τα μεσάνυχτα. Ο κ. Παμπούκης αν και είναι κεντρικό πρόσωπο στην κατάστρωση της καθημερινής κυβερνητικής στρατηγικής, δεν είναι ο μόνος που ασχολείται με αυτήν. Είναι απλώς ο κεντρικός κρίκος μιας ομάδας, η οποία εργάζεται στο Μαξίμου -και έξω από αυτό- για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων επικοινωνιακής αστοχίας. Ο χρόνος και το σημείο συνάντησης της ομάδας αυτής δεν είναι άλλος από το Μέγαρο Μαξίμου, περίπου στις 9 κάθε πρωί. Συνήθως ολοκληρώνεται πριν από τις 11.

Στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» – εκτός φυσικά από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, εφόσον το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του- συμμετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής, η γενική διευθύντρια αυτής κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Νίκος Αθανασάκης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας κ. Γιώργος Πετρουλάκης, ο κ. Κώστας Θέος (στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών), ενώ τις περισσότερες φορές παρών είναι και ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ελενόπουλος. Ενίοτε, στις πρωινές συσκέψεις λαμβάνει μέρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Οταν είναι παρών ο κ. Πάγκαλος, αναλαμβάνει -αντί του κ. Παμπούκη- και τον συντονισμό της συζήτησης.

Συνήθως, πρώτο αντικείμενο της πρωινής σύσκεψης, είναι όσα έγιναν την προηγούμενη μέρα.

Ακολουθεί μια συζήτηση συνολικότερη, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική της ημέρας, ώστε -μεταξύ άλλων- να γνωρίζει σε τι πλαίσιο μπορεί να κινηθεί το μεσημέρι ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Παμπούκης ο οποίος, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, «κατοικοεδρεύει» στο Μαξίμου, είναι υπεύθυνος για τη σύγκληση της ομάδας, εφόσον προκύψει έκτακτο γεγονός (όπως για παράδειγμα η περίπτωση Κουτούπη). Το γραφείο του κ. Παμπούκη, όπως επίσης εκείνα των κ. Αθανασάκη και Πεταλωτή, βρίσκονται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ηρώδου Αττικού. Ο κ. Αθανασάκης, πάντως, βρίσκεται ολοένα και συχνότερα, στην Ιπποκράτους, στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ. Στον ίδιο όροφο γραφείο έχει και ο νέος δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ο οποίος διακρίθηκε τα τελευταία χρόνια ως συγγραφέας των λόγων του πρωθυπουργού και ακολουθεί τον κ. Παπανδρέου σχεδόν παντού. Δίπλα, βρίσκεται και το γραφείο του κ. Χρήστου Τζουτζουράκη, υπευθύνου των διοικητικών υπηρεσιών του Μεγάρου.

Στο ισόγειο, εκτός από το γραφείο του πρωθυπουργού το οποίο βρίσκεται στην αριστερή -βορειοδυτική- πλευρά και τη σάλα υποδοχής, υπάρχει και η παλιά τραπεζαρία, στην οποία πλέον γίνονται οι συσκέψεις ή τα άτυπα Υπουργικά Συμβούλια. Στο υπόγειο του κτιρίου, βρίσκεται το γραφείο του κ. Ελενόπουλου, καθώς επίσης και οι διοικητικές υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου, όπως βέβαια και άνδρες της ασφαλείας του πρωθυπουργού. Επικουρικά προς το κτίριο της Ηρώδου Αττικού, αρκετοί -κυρίως επιστημονικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού- στεγάζονται στο Μέγαρο Σταθάτου, το οποίο βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα βορειότερα, στην οδό Ηροδότου. Εκεί -μεταξύ άλλων- στεγάζονται ο κ. Θεόδωρος Καρούνος, υπεύθυνος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γλυκερία Σιούτη και ο κ. Γιάννης Αυγερινός, διευθυντής του γραφείου του κ. Παμπούκη.

Διυπουργικός «πρωινός καφές»

Πέρα πάντως του «πρωινού καφέ», άλλος σχεδιασμός επικοινωνιακός δεν υφίσταται στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό και γίνονται πλέον προσπάθειες να ξεκινήσει ένας συντονισμός όλων των υπουργείων για μια πιο κεντρική διαχείριση της κυβερνητικής επικοινωνίας. Μόλις την περασμένη Πέμπτη οι υπεύθυνοι για την επικοινωνία των 14 υπουργείων συσκέφθηκαν στο γραφείο του κ. Πετρουλάκη στο κτίριο της Γ.Γ. Επικοινωνίας της οδού Φραγκούδη. Σε αυτήν τέθηκε ζήτημα «ενδοεπικοινωνίας» μεταξύ των υπουργών και των επιτελείων μεταξύ τους, ώστε να μην εμφανίζεται κυβερνητική πολυγλωσσία. Ηταν μια πρώτη απόπειρα, ωστόσο οι επαφές αυτού του τύπου αναμένεται να γίνουν συχνότερες και με θέματα ενδεχομένως ευρύτερα από τον επικοινωνιακό συντονισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή