Οφείλουν να ενισχύσουν τη φύλαξή τους

Οφείλουν να ενισχύσουν τη φύλαξή τους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ιδρύματα πρέπει να ενισχύσουν την περιφρούρησή τους. Πρέπει να δημιουργήσουν κανόνες διαχείρισης έκτακτων περιστατικών και να προσδιορίσουν τις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων και συντονισμού με την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Αυτή είναι η θέση της υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου για το θέμα της βίας στα ΑΕΙ. Ουσιαστικά, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της περιφρούρησης των ΑΕΙ, ακόμη και για τη δημιουργία ειδικού σώματος πανεπιστημιακών φυλάκων (κατά την πρόσφατη απόφαση της Νομικής Σχολής Αθηνών), εάν τα ΑΕΙ το κρίνουν απαραίτητο. Η υπουργός επρόκειτο να διατυπώσει τη θέση αυτή χθες στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που οργανώνεται στο Λαύριο.

«Ο υφιστάμενος νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι επαρκής. Δεν προτείνω την αλλαγή του. Από κει και πέρα, η πολιτεία είναι αποφασισμένη να στηρίξει ανεπιφύλακτα και δημόσια, ηθικά και υλικά, την πανεπιστημιακή κοινότητα, εκφράζοντας έμπρακτα την απαίτηση της κοινωνίας», δήλωσε στην «Κ» η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. «Τα καλύτερα λόγια είναι οι πράξεις. Η δημοκρατία στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί αντικείμενο ρητορείας. Είναι ώρα να υπηρετηθεί άμεσα και αποφασιστικά στην πράξη. Και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε το πλαίσιο εκδήλωσης αυτής της αποφασιστικότητας», εκτιμά η υπουργός Παιδείας. Η κ. Διαμαντοπούλου συγκεκριμένα προτείνει στα ΑΕΙ:

– Τον ορισμό ότι το άσυλο καλύπτει χώρους εκπαίδευσης και έρευνας. «Δεν είναι δρόμοι και πεζοδρόμια», λέει.

– Την ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με ευθύνη των αρχών του ιδρύματος «Δεν είναι αυτονόητο να φτάνει «λογαριασμός για τα σπασμένα» στον φορολογούμενο πολίτη, εάν πρώτα δεν έχει φροντίσει το ίδιο το Ιδρυμα να οργανώσει με τον τρόπο που εκείνο κρίνει ως αποτελεσματικότερο την περιφρούρησή του», λέει.

– Τη δημιουργία κανόνων για τη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών και τον συντονισμό με άλλες δημόσιες αρχές.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας προτείνει τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των πρακτικών των συνεδριάσεων των εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή κάποιου πανεπιστημιακού. Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται η διαφάνεια των διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή