Παγκόσμια πατέντα οι ελληνικές ρυθμίσεις

Παγκόσμια πατέντα οι ελληνικές ρυθμίσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επεισόδια, έστω και περιορισμένης κλίμακας, που σημάδεψαν την επέτειο μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο άνοιξαν πάλι την ατζέντα για το πανεπιστημιακό άσυλο, θέτοντας εκ νέου το δίλημμα σε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, πρυτανικές και εισαγγελικές αρχές για την αποτελεσματικότητα ενός θεσμού που κλείνει αισίως 30 χρόνια εφαρμογής.

Το πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε μια προσπάθεια να ξεχαστούν τα παλιά, να πνεύσει άνεμος ασφάλειας και ελευθερίας στους πανεπιστημιακούς χώρους και να προστατευθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα από κάθε παρέμβαση στο έργο της.

Το άβατο στα πανεπιστήμια για τις αστυνομικές δυνάμεις, που διχάζει και προκαλεί εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις, αποτελεί ελληνική πατέντα. Δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο ανάλογος ή παρόμοιος θεσμός, ούτε σε ευρωπαϊκές χώρες ούτε και στις ΗΠΑ.

Συστηματική φρούρηση

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και σε εκείνες με μακρά εκπαιδευτική παράδοση, δεν υπάρχουν ρυθμίσεις που να αποκλείουν τις αρχές αποκατάστασης της τάξης να εισέλθουν σε πανεπιστημιακούς χώρους όταν γίνονται έκτροπα, όταν καταστρέφεται η περιουσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ζωή.

Και βέβαια, σε πολλα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού που συγκεντρώνουν την παγκόσμια αναγνώριση, η είσοδος σε αυτά είναι και ελεγχόμενη και ο χώρος τους συστηματικά φρουρείται.

Τι συμβαίνει όμως στή χώρα μας; Τι προβλέπει ο νόμος, τι γίνεται στην πράξη ή μάλλον τι δεν γίνεται;

Ο νόμος που ισχύει -θεσμοθέτηθηκε το 2005 επί υπουργίας της κ. Μαριέττας Γιαννάκου- οριοθετεί, αρχικά, το άσυλο. Και προβλέπει πως το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει τους χώρους των πανεπιστημίων όπου γίνεται εκπαιδευτικό έργο και έρευνα.

Η ρύθμιση είναι σαφής. Δεν καλύπτει, με άλλα λόγια, ούτε τα προαύλια των πανεπιστημιακών σχολών ούτε τους βοηθητικούς τους χώρους. Αλλωστε, σε χρόνο ανύποπτο, το 2003 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλάκης είχε με γνωμοδότησή του ξεκαθαρίσει ότι: οι φοιτητικές εστίες, τα προαύλια των πανεπιστημίων και όλοι οι χώροι όπου δεν γίνεται μάθημα ή ερευνητικές εργασίες δεν καλύπτονται από το άσυλο.

Και ενώ το άσυλο καλύπτει μόνον το εκπαιδευτικό έργο και την έρευνα, στην πράξη άλλα ισχύουν και άλλα γίνονται. Οποιος θέλει εισέρχεται στα πανεπιστήμια, οχυρώνεται σε αυτά και τα προαύλιά τους χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια αντιεξουσιαστών για δράσεις με μολότοφ και για πετροπόλεμο.

Η αστυνομία απαγορεύεται να μπει στο πανεπιστήμιο για να συλλάβει τους παρανομούντες. Χρειάζεται άδεια του πρυτανικού συμβουλίου, που ποτέ, σχεδόν, δεν δίνεται για λόγους που σχετίζονται με την έννοια του πολιτικού κόστους που έχει «κολλήσει» και στους πανεπιστημιακούς.

Μόνο μια φορά, το 1995, όταν το Πολυτεχνείο, κυριολεκτικά, κάηκε, δόθηκε η άδεια των πρυτανικών αρχών και συνελήφθησαν μέσα στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων περίπου 500 άτομα.

Αντίθετα, όταν διαπράττονται επ’ αυτοφώρω κακουργήματα μπορούν οι αστυνομικές δυνάμεις να εισέλθουν δίχως να χρειάζεται άδεια των πρυτανικών αρχών, αλλά στην πράξη συμβαίνει εκείνο που οι δικαστικοί ονομάζουν «αδράνεια του νόμου».

Με εντολή εισαγγελέα

Οι αστυνομικοί αρνούνται να αναλάβουν το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας και περιμένουν εντολή του εισαγγελέα.

Οι εισαγγελείς σπάνια αναλαμβάνουν το κόστος που άλλοι -αρμόδιοι- πριν από αυτούς δεν έχουν αναλάβει. Ετσι, αν εξαιρέσει κανείς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας της Αθήνας κ. Ιω. Σακελλάκο ο οποίος έδωσε εντολή για παρέμβαση στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου στα Προπύλαια, μετά τον τραυματισμό του πρύτανη Χρ. Κίττα, πριν από λίγες ημέρες -το έχει κάνει και πριν από ένα χρόνο- μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού ανάλογες εντολές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή