«Πολύ μεγάλη κρίση» για χρόνια βλέπουν οι Ελληνες

«Πολύ μεγάλη κρίση» για χρόνια βλέπουν οι Ελληνες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότερη από την κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ και το σύνολο της Ε.Ε. είναι η κρίση που μαστίζει την ελληνική oικονομία. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε την κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία», το 84% απάντησε ότι πρόκειται για «πολύ μεγάλη κρίση»· μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι διακριτά μεγαλύτερο από το ποσοστό όσων εκτιμούν (71%) ως «πολύ μεγάλη κρίση» την παγκόσμια.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 62% των ερωτηθέντων έχει ξοδέψει ήδη χρήματα «που είχε στην άκρη», ενώ το 84% πιστεύει ότι πρέπει «μάλλον να ενισχυθεί» η παρέμβαση του κράτους.

Στην ερώτηση εάν η συμμετοχή της χώρας μας στη Ευρωζώνη προστατεύει την οικονομία, οι Ελληνες φαίνεται ότι χάνουν την πίστη τους στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Τον περασμένο μήνα σε αντίστοιχη ερώτηση είχαν απαντήσει σε ποσοστό 60% ότι το ευρώ «μάλλον προστατεύει» την ελληνική οικονομία. Τον Δεκέμβριο το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 54%, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε το ποσοστό -από 18% τον Νοέμβριο στο 23% τον Δεκέμβριο- των πολιτών που πιστεύουν ότι το ευρώ «μάλλον δεν προστατεύει».

Στην ερώτηση εάν η κρίση έχει επηρεάσει την κατανάλωση των νοικοκυριών, το 79% απαντά ότι ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την αγορά ρούχων και υποδημάτων, ενώ το 76% ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή του. Επίσης το 46% έχει περιορίσει, αναβάλει ή ακυρώσει τα σχέδιά του για διακοπές.

Ως βασικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τον επόμενο χρόνο οι πολίτες θεωρούν την άνοδο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων (σε ποσοστό 32%). Μάλιστα το 26% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση στην Ελλάδα θα διαρκέσει περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ το 22% πιστεύει ότι η κρίση θα μας ταλαιπωρεί για περισσότερα από 5 χρόνια.

Στην ερώτηση ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το 38% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι το ΠΑΣΟΚ (έναντι 25% τον Νοέμβριο του 2008).

Ωστόσο, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες εμμένουν στην άποψη πως κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή