«Καινοτόμοι αγρότες» είναι μόνο το 2%

«Καινοτόμοι αγρότες» είναι μόνο το 2%

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανδρες 35-45 ετών, με αρκετά υψηλά εισοδήματα και αυτοδημιούργητοι, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που κατάγονται από μεγάλα αστικά κέντρα. Μάλιστα, βρίσκονται στην πρωτοπορία των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, έχοντας υιοθετήσει για τη δουλειά στο χωράφι το κινητό τηλέφωνο, τον υπολογιστή και το ευρυζωνικό Ιντερνετ και βεβαίως σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα.

Αυτό είναι το πορτρέτο του «καινοτόμου αγρότη» που αξιοποιεί τεχνολογικά εργαλεία όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικτύωσης και διασκέδασης, αλλά κυρίως για να επικοινωνεί μέσω κυβερνοχώρου, να πληροφορείται την εικόνα της αγοράς, να ενημερώνεται για τον καιρό, να εκπαιδεύεται συνεχώς γύρω από το αντικείμενό του.

Οι «τεχνοφιλικοί»

Πόσοι είναι αυτοί; Στη Μακεδονία και τη Θράκη μόνον το 2% του συνόλου των αγροτών πληροί τους όρους ώστε να χαρακτηρίζεται «καινοτόμος», ενώ στις άλλες γεωγραφικές περιφέρειες λιγότεροι. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 13% που ακολουθεί τους «καινοτόμους» και ένα άλλο μεγαλύτερο ποσοστό, το 35%, που δηλώνει ότι προτίθεται να υιοθετήσει και μάλιστα νωρίς τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Αυτό το προφίλ της «τεχνοφιλικής» μερίδας των αγροτών προκύπτει από έρευνα που έγινε από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αφορούσε τη διείσδυση και χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

Πάντως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε σύνολο 920 αγροτών (κατά κύριο ή κατά δευτερεύον επάγγελμα) της Μακεδονίας και της Θράκης, το 50% χρησιμοποιεί υπολογιστή, το 22,5% έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 8,37% έχει υιοθετήσει το ευρυζωνικό – γρήγορο Ιντερνετ.

Κατά τους ερευνητές (Αν. Μιχαηλίδη, Αφρ. Παπαδάκη-Κλαυδιανού, Χρ. Χαρατσάρη), το επίπεδο διείσδυσης αυτών των τεχνολογιών είναι πολύ υψηλότερο απ’ το αναμενόμενο, με την Κεντρική Μακεδονία να παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ ακολουθούν οι Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Πελοπόννησος, Κρήτη και Δυτ. Μακεδονία. Αντίθετα, μικρές επιδόσεις παρουσιάζουν τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και η Ηπειρος.

Οπως είπε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), κ. Δημ. Μιχαηλίδης, οι νέοι αγρότες, η πλειονότητα των οποίων είναι συνειδητά στο επάγγελμα και αρκετοί είναι πτυχιούχοι, επενδύουν στις νέες τεχνολογίες. Η επένδυση στις νέες τεχνολογίες, μολονότι ακριβή υπόθεση, είναι πιο αποδοτική απ’ ότι στα εργατικά χέρια, παρατηρεί ο κ. Οδ. Γαβρανίδης, νέος αγρότης που χρησιμοποιεί τρακτέρ με GPS, λιπαίνοντας με ακρίβεια μερικών εκατοστών και αρδεύοντας χωρίς απώλειες, χάρη σε αισθητήρες που μετρούν τα επίπεδα υγρασίας στην υπερσύγχρονη μονάδα ενεργειακών φυτών και παραγωγής βιοντίζελ που διατηρεί στο Παραλίμνιο Σερρών.

Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα, οι αγρότες δηλώνουν κατά 75% εξοικειωμένοι με την έννοια της Γεωργίας Ακριβείας, κατά 78% πως ενδιαφέρονται για το αντικείμενο αυτό, ενώ ένα 24,5% αναφέρει πως έχει ήδη εφαρμόσει τη Γεωργία Ακριβείας.

Υπάρχει σύγχυση

Και όμως, εξήγησε στην «Κ» ο λέκτορας Γεωργικών Εφαρμογών ΑΠΘ, κ. Αν. Μιχαηλίδης, «παρόλο που τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά υψηλά, φαίνεται πως κυριαρχεί σύγχυση μεταξύ των αγροτών για το ζήτημα της Γεωργίας Ακριβείας». Ετσι, κατά τον διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμογών Τηλεπισκόπησης στη Γεωργία του ΑΠΘ, κ. Ν. Μισοπολινό, η Γεωργία Ακριβείας παραμένει προνόμιο των λίγων, μολονότι το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς το κόστος αυτών των τεχνολογιών παραμένει υψηλό, ενώ κάποιες εφαρμογές δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί παρά σε πειραματικό επίπεδο.

Ωστόσο, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΠΕΝΑ, ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής δεν είναι πανάκεια. «Το πρόβλημα είναι η απουσία του αγρότη από τα δίκτυα διανομής και εμπορίας, χάνοντας έτσι την υπεραξία», σημείωσε.

Πράγματι οι νέες τάσεις στην αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με τον καθηγητή Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ, κ. Γ. Δαουτόπουλο, υπαγορεύουν, προκειμένου για την επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου, την πολυδραστηριότητα, με γεωργικές εκμεταλλεύσεις που δεν θα ζουν αποκλειστικά από τη γεωργία, αλλά θα προχωρούν στη μεταποίηση των προϊόντων ώστε να καρπωθούν την προστιθέμενη αξία μέσα από επώνυμα τοπικά προϊόντα, ποιοτικά και ασφαλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή