Η Siemens, το… λόμπι και το 2%

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα μικρό περιστατικό στην τεράστια «μηχανή διαφθοράς» της Siemens στην Ελλάδα, προστέθηκε για να καταδείξει με εύγλωττο τρόπο ότι κάτι «είναι σάπιο» στο βασίλειο του τεχνολογικού κολοσσού της Ευρώπης.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2005 ο Ν.Μ. στέλεχος της εταιρείας γράφει: «Διαπιστώσαμε ότι ένα άλλο τμήμα της εταιρείας που δεν ήταν αρμόδιο, έκανε προσφορά στον ΟΛΠ για πώληση ανταλλακτικών σε… εξωφρενικά υψηλές τιμές. Δυστυχώς, συνεχίζει το στέλεχος της Siemens, «το ότι έγινε προσφορά από ένα τμήμα που δεν ήταν καθ’ ύλην αρμόδιο είναι μόνο το ένα σκέλος του προβλήματος. Το χειρότερο είναι ότι προκάλεσαν την υποψία του πελάτη, ο οποίος με τη σειρά του έλεγξε τις τιμές με βάση τον ισχύοντα τιμοκατάλογο και δικαίως αποφάνθηκε ότι η Siemens Α.Ε. προσπαθεί να αισχροκερδήσει…».

Η προσφορά αυτή, συγκεκριμένα για τις πλακέτες των γερανογεφυρών, ήταν μία από τις πολλές «δουλειές» σε ΕΛΤΑ, Αστικά Λεωφορεία της Αθήνας, ΟΛΠ και προγράμματα πληροφορικής που «κέρδισε» η Siemens στο διάστημα από το 2004 και μετά. Μόνο στον κλάδο των διαγνωστικών, η Μ.Τ. νομική σύμβουλος της εταιρείας, εκτιμά ότι η εταιρεία συμμετείχε σε 280 διαγωνισμούς τον χρόνο. Μία τέτοια δραστηριότητα χρειάζεται το… αντίστοιχο λόμπι.

Στις 17 Ιανουαρίου 2007, ο Ρ.Γκ. επικεφαλής της Siemens στις Βρυξέλλες, ζητεί να μάθει με γράμμα του «πόσο αυξημένη είναι η αποτελεσματικότητα του λόμπι» για τη Siemens. Ζητεί επίσης να πληροφορηθεί με πόσους από τους Ελληνες ευρωβουλευτές, τα μέλη της μόνιμης αντιπροσωπείας και τους υπαλλήλους του κ. Στ. Δήμα και τον ίδιο τον Ελληνα επίτροπο, διατηρεί κάποιας μορφής επαφή η ελληνική θυγατρική. Το ερώτημα αφορά και τους πολιτικούς εκπροσώπους της Κύπρου στην Ευρώπη. Στις 6 Φεβρουαρίου 2007, ο κ. Μ. Χριστοφοράκος απαντάει ως εξής: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι διατηρούμε επαγγελματικές σχέσεις με τους περισσότερους από τους αξιωματούχους τους οποίους αναφέρετε στη λίστα σας. Εξαιτίας ωστόσο της πολύ ευαίσθητης φύσης αυτής της πληροφορίας είμαστε επιφυλακτικοί στο να σας προωθήσουμε τέτοιες πληροφορίες, ειδικά σε σχέση με πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρ’ όλα αυτά σε ό,τι αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις είμαστε έτοιμοι να σας υποστηρίξουμε με πληροφορίες για συγκεκριμένα γεγονότα και δράσεις που αφορούν Ελληνες και Κυπρίους φορείς αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση…».

Προσωπικά δεδομένα

Τους περιορισμούς της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων επικαλείται η ηγεσία της θυγατρικής εταιρείας στην προσπάθειά της να εμποδίσει τον έλεγχο της μητρικής και της δικηγορικής εταιρείας Debevoice & Plimpton LLΡ.

Στις 30 Μαΐου 2007, ο κ. Ι.Ρ. από τη Siemens Hellas στέλνει βεβαίωση του συνηγόρου του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στον Γενς Μπούρκχαρντ ότι «οι κ. Μ. Χριστοφοράκος και Δ. Δενδρινός έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στην προκαταρκτική εξέταση για το C4I στην οποία από τον Νοέμβριο του 2006 δεν έχει αλλάξει το παραμικρό».

Ο επικεφαλής των ελεγκτών της Debevoice K. Seeger θεωρεί ότι μπορεί να αρχίσει την εξέταση μαρτύρων χωρίς την άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ αρνείται την παρουσία Ελληνα δικηγόρου στην ομάδα της Debevoice, που προφανώς ήθελε να υπάρχει, η πλευρά Χριστοφοράκου.

Τέσσερις μήνες αργότερα εξετάζεται ο Μ. Χριστοφοράκος και ενώ αρνείται κάθε παράνομη πληρωμή, μία κυπριακή εταιρεία, η Logicom του Ε.Β, ζητεί να πληρωθεί για δύο συμβόλαια, με 2% για κάθε συμβόλαιο για υπηρεσίες που προσέφερε χωρίς παραστατικά… Η Siemens Hellas απαντά ότι εξαιτίας του ελέγχου της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας, δεν είναι δυνατόν να καταβάλει χρήματα σε εταιρείες συμβούλων χωρίς παραστατικά. Η κυπριακή εταιρεία επικαλείται μία συμφωνία ανάμεσα στη Siemens και την Cyta (Cyprus Telecommunication Authority) με βάση τον διαγωνισμό 23/2002. Στις 12 Νοεμβρίου 2007, ο βασικός μέτοχος της κυπριακής εταιρείας Ε.Β. με ένα γράμμα στη Siemens που εξηγεί «από μόνο του» τι έχει συμβεί: «Αφ’ ενός πετύχαμε την υπογραφή ή/και υλοποίηση πολύ σημαντικών συμβολαίων, αφ’ ετέρου δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω προώθηση των συμφερόντων του ομίλου Siemens σε σχέση με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, αλλά και ευρύτερα».

Σε μία κατάθεσή του στο Μόναχο, ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ κατέθεσε στην εισαγγελέα Μπόιμλερ Χεσλ ότι έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια σε μία άλλη εταιρεία του βασικού μετόχου της Logicom, για να τα στείλει για λογαριασμό των «μαύρων ταμείων» στη Ρωσία. Ο Ε.Β. αναφέρει ότι η ελληνική εταιρεία αποφεύγει να τον ενημερώσει για τα τιμολόγια που εισπράττει από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου «προκειμένου να εκδώσουμε αντίστοιχα τιμολόγια που κατά περίπτωση δικαιούται η εταιρεία μας…». Δηλώνει ότι είναι σε αδυναμία να φέρει αποδείξεις για υπηρεσίες «που αποδεικνύονται αυταπόδεικτα «από την υπογραφή συμβολαίων με τρίτους». Και ο νοών νοείτω…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή