Τα προβλήματα των «στιγματισμένων»

Τα προβλήματα των «στιγματισμένων»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα πέντε «στιγματισμένα» μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα είναι αναμφίβολα εκείνη που βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση. Ωστόσο, στελέχη γερμανικών τραπεζών έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι το ενιαίο νόμισμα θα ήταν σε θέση να αντέξει μία πιθανή χρεοκοπία της χώρας μας, η οποία, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι σε θέση να το αποσταθεροποιήσει από μόνη της. Το ίδιο πιθανώς να ισχύει και για την Πορτογαλία, της οποίας το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο 9,3% του ΑΕΠ το 2009, ενώ η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 2,9%. Αν η Πορτογαλία και η Ελλάδα αφεθούν στη μοίρα τους, όμως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ευρώ θα απολέσει οριστικά την εμπιστοσύνη των αγορών και η επόμενη που θα δεχθεί καταστροφική επίθεση κερδοσκόπων θα είναι η Ισπανία, η οποία και συγκαταλέγεται στις πέντε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Εξάλλου, το κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει τις δύο χώρες της Ιβηρικής με τη δική μας είναι ότι με την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος έχασαν μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους απέναντι στη Γερμανία, καθώς οι μισθοί αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη βόρεια Ευρώπη. Η ανάπτυξη που γνώρισαν τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε κυρίως στον δανεισμό και την κατανάλωση. Οπως ήταν αναμενόμενο, η χρηματοπιστωτική κρίση και το συνεπακόλουθο κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες αποτέλεσαν βόμβα στα δημοσιονομικά τους θεμέλια.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στην Ιρλανδία, όπου η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων και η κρίση των τραπεζών γονάτισαν τον λεγόμενο «Κελτικό Τίγρη». Εντούτοις, η υιοθέτηση πρωτοφανών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής από την κυβέρνηση του Δουβλίνου καθησύχασε τις αγορές, οι οποίες εκτιμούν ότι η Ιρλανδία ίσως και να έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Αν και τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει για την Ιταλία, το δυσθεώρητο χρέος της αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας, γεγονός που αρκεί για να την κατατάξει στην κατηγορία των «γουρουνιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή