Τι αλλάζει στους μισθούς, τα επιδόματα και τις προσλήψεις

Τι αλλάζει στους μισθούς, τα επιδόματα και τις προσλήψεις

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από χρόνια μισθολογικών αυξήσεων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν για πρώτη φορά φέτος τον μισθό τους να μειώνεται. Μπορεί από την ταυτόχρονη υλοποίηση της εισοδηματικής και των φορολογικών αλλαγών ορισμένοι να έχουν κάποιο όφελος (κυρίως οι χαμηλόμισθοι), ωστόσο η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο θα καταγράψει απώλειες, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι ετήσιες αποδοχές τους θα είναι λιγότερες κατά έναν ολόκληρο μισθό ή και παραπάνω. Δηλαδή, με το «πάγωμα» των αυξήσεων, καθώς και τις μειώσεις επιδομάτων, υπερωριών και οδοιπορικών, η κυβέρνηση ουσιαστικά «κόβει» τον 14ο μισθό σε αρκετούς υπαλλήλους. Στο σημείο αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάποιες κρίσιμες ερωτήσεις που προκύπτουν για τη φετινή εισοδηματική πολιτική.

1. Πώς θα γίνει η μείωση των αποδοχών;

Μπορεί ο βασικός μισθός να μην επηρεάζεται, αφού ούτε θα αυξηθεί ούτε θα μειωθεί, αλλά η περικοπή των επιδομάτων κατά 10% θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των συνολικών αποδοχών. Επίσης, θα μειωθούν και οι υπερωρίες έως 30%, ενώ θα αλλάξει και το καθεστώς για τα οδοιπορικά έξοδα.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει μείωση των ετήσιων αποδοχών, που ξεκινάει από τα 211 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 4.140 ευρώ (για τους δικαστικούς) ή από περίπου 1% έως και 6%.

2. Από πότε θα εφαρμοστεί η εισοδηματική πολιτική και ποιους θα «ακουμπάει»;

Οι προβλέψεις της εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν από 1/1/2010, όπως γίνεται πάντα. Αυτή τη φορά όμως, οι προβλέψεις της θα αφορούν και τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

3. Εξαιρείται κάποιο επίδομα της μείωσης;

Από τον γενικό κανόνα της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων, εξαιρούνται το κίνητρο απόδοσης, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσους τα δικαιούνται.

4. Τι γίνεται με υπερωρίες, οδοιπορικά και ομάδες εργασίας;

Οι υπερωρίες θα μειωθούν έως και 30%, ενώ οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν σε ομάδες – επιτροπές εργασίας θα καταργηθούν. Σε ό,τι αφορά τα οδοιπορικά, θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο για τις μετακινήσεις τους. Για παράδειγμα, μία από τις επερχόμενες αλλαγές θα έχει να κάνει με την αύξηση του χιλιομετρικού ορίου, πάνω από το οποίο ο υπάλληλος θα δικαιούται να λάβει τα «εκτός έδρας».

5. Τι θα γίνει με τις προσλήψεις;

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των προσλήψεων για το 2010. Οσοι περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους, θα προβλεφθεί η σταδιακή τους απορρόφηση από το Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν. Υπενθυμίζεται ότι από την αναστολή των προσλήψεων για φέτος εξαιρούνται αυτές που αφορούν την Υγεία, την Παιδεία και την Ασφάλεια.

6. Πολιτικοί και υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων και του Δημοσίου εξαιρούνται των μειώσεων;

Αν και το οικονομικό όφελος δεν είναι σημαντικό, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές και γι’ αυτές τις κατηγορίες. Οι μισθοί του πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και των ειδικών γραμματέων των υπουργείων θα «παγώσουν» για το 2010, ενώ οι πρόσθετες αμοιβές τους, τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις τους θα μειωθούν κατά 10%.

7. Με τις ανεξάρτητες αρχές, τις ΔΕΚΟ και τα μπόνους, τι γίνεται;

Οι αποδοχές των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών και των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των ΔΕΚΟ θα μειωθούν στο επίπεδο των αποδοχών ενός γενικού γραμματέα υπουργείου. Παράλληλα, οι αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο θα περικοπούν κατά 50%, ενώ οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από το Δημόσιο δεν θα δώσουν μπόνους στα στελέχη τους.

8. Για τους συνταξιούχους τι προβλέπεται φέτος;

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις 1,5% για φέτος, εφόσον η σύνταξή τους είναι μικρότερη των 2.000 ευρώ τον μήνα. Οι υπόλοιποι δεν θα δουν να αυξάνεται η σύνταξή τους το 2010. Κάτι το οποίο θα συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

9. Γιατί επιλέγει η κυβέρνηση να «παγώσει» μισθούς και συντάξεις;

Από το ότι δεν θα δοθεί καμία αύξηση φέτος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 150 – 200 εκατ. ευρώ. Από τη μείωση των επιδομάτων και εν γένει όλων των προβλέψεων της εισοδηματικής πολιτικής, αναμένεται να εξοικονομηθούν περί τα 650 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό. Συνολικά, το όφελος θα κινηθεί μεταξύ των 800 και 850 εκατ. ευρώ.

10. Υπάρχει κάποιος πρόσθετος λόγος;

Πέραν αυτού, όντως υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το «πάγωμα» των μισθών είναι ένα μέτρο που προωθήθηκε και πέρυσι και φέτος. Το γεγονός ότι για δύο συνεχόμενα χρόνια ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων δεν αυξάνεται, σημαίνει ότι όταν οι εργαζόμενοι θα λάβουν κάποια αύξηση, αυτή θα υπολογιστεί στον βασικό μισθό του 2008. Δηλαδή, θα έχουν χάσει τις αυξήσεις δύο ετών και τις ωριμάνσεις που αυτές θα έφερναν στις αποδοχές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή