Μπαράκ Ομπάμα καλεί Γ. Παπανδρέου

Μπαράκ Ομπάμα καλεί Γ. Παπανδρέου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 9 Μαρτίου έρχεται σε μία από τις δυσκολότερες συγκυρίες για την Ελλάδα και υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται εν μέρει και ως πολιτική στήριξη προς τον πρωθυπουργό και τη χώρα. Σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τους Ευρωπαίους εταίρους λόγω των πιέσεων που της ασκούν, ακόμη και αν οι περισσότερες από αυτές είναι εύλογες και απόρροια της αναξιοπιστίας της Αθήνας, ο πέραν του Ατλαντικού σύμμαχος, ο οποίος συνήθως θεωρείται η κύρια πηγή πιέσεων, τώρα προβάλλει ως πηγή στήριξης. Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να συνδυασθεί η παρουσία του κ. Παπανδρέου με την καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του κ. Ομπάμα την εβδομάδα της 25ης Μαρτίου.

Σωστός σχεδιασμός

Διπλωματικές πηγές καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην υποβαθμισθεί η συνάντηση των δύο ηγετών εντασσόμενη στο πλαίσιο του εορταστικού χαρακτήρα της εκδήλωσης για την εθνική επέτειο. Πάντως, ένας σωστός σχεδιασμός δύναται να καταστήσει την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα εκείνη την ημέρα ιδιαίτερα αποτελεσματική. Και αυτό διότι μπορεί κάλλιστα να υπάρξει μια πλήρης επίσκεψη εργασίας με ουσιαστικό περιεχόμενο και, ανεξαρτήτως αυτής, στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ο κ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στην τελετή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και ηγετικά στελέχη της Ομογένειας. Αλλωστε, κάθε Ελληνας πρωθυπουργός έχει λόγο να προβάλλει στον εκάστοτε ηγέτη της υπερδύναμης την αριθμητική παρουσία και την οικονομική και πολιτική ισχύ της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών θα βρεθεί, όπως είναι φυσικό, και η ελληνική οικονομία η οποία αποτελεί πλέον αντικείμενο παγκόσμιου προβληματισμού με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να απασχολεί την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τους οικονομικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου και το Κογκρέσο. Στο διπλωματικό επίπεδο, θα θιγεί το ζήτημα της ελληνικής συμβολής στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου η ανατροπή από το ΚΥΣΕΑ της απόφασης της κυβέρνησης Καραμανλή για ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής με τη μεταφορά ελληνικών δυνάμεων από την Καμπούλ στην Χεράτ, ενόχλησε την κυβέρνηση Ομπάμα η οποία έχει αναγάγει το Αφγανιστάν σε κορυφαία προτεραιότητα. Θα συζητηθούν επίσης οι προοπτικές ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επίλυσης του Κυπριακού, ζητήματα που θα συζητήσει ο Μπαράκ Ομπάμα και με τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναμένεται να βρεθεί και πάλι στην Ουάσιγκτον στο διάστημα 11 – 14 Απριλίου για να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου. Επίσης, ένα θέμα που πρέπει σύντομα να κλείσει είναι και η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

Στην ατζέντα θα βρεθεί και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η αμερικανική πλευρά υποδέχθηκε με ικανοποίηση τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου για άμεσες επαφές με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά διεμήνυσε ότι μετά την επικοινωνιακή βελτίωση του κλίματος πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα που θα επιτρέψουν την επίτευξη συμφωνίας σε σύντομο διάστημα.

Μετά τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια και στην Αθήνα με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, ο Μάθιου Νίμιτς εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος και εκτιμά ότι υπάρχει βάση για λύση. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επεξεργάζεται νέα συνολική πρόταση και θα προχωρήσει σε εντατικοποίηση της μεσολάβησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή