Να χαμηλώσουν οι τόνοι, επιζητεί η κυβέρνηση

Να χαμηλώσουν οι τόνοι, επιζητεί η κυβέρνηση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις διπλωματικής κρίσης απείλησε να λάβει η άκρως αρνητική εντύπωση που προκάλεσε στην Ελλάδα το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus. Δεν ήταν τόσο ο τίτλος «Απατεώνες της Ευρώπης», όσο η εικονογράφηση του εξωφύλλου με την Αφροδίτη της Μήλου, ενδεδυμένη τη γαλανόλευκη να προτάσσει σε προσβλητική χειρονομία τον μέσο της δεξιάς χειρός. Τους τελευταίους μήνες ο μέσος Ελληνας είδε και άκουσε εκατοντάδες αρνητικά σχόλια να προβάλλονται από ξένα μέσα ενημέρωσης για τη χώρα του, για τη συμπεριφορά του, για την παραγωγικότητά του, για τις καταναλωτικές συνήθειες. Ηταν θέμα χρόνου την αρχική σαστιμάρα και το σοκ που προκάλεσε η πανταχόθεν αρνητική δημοσιότητα να διαδεχθούν η ενόχληση και η αντίδραση. Το εξώφυλλο του Focus, η ανοίκεια εικονογράφησή του και η γενικευμένη αναφορά σε «απατεώνες», λειτούργησε σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ότι η αντίδραση εκδηλώθηκε αρχικά από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, με πρωτοστάτη τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Ηταν αυτή η επίσημη αντίδραση που προκάλεσε και τον κίνδυνο ουσιαστικής ρήξης στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ακολούθησε καταιγισμός δηλώσεων, πολλές στα όρια του λαϊκισμού. Παράλληλα, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, το Διαδίκτυο κατακλύστηκε από οργισμένα μηνύματα διαμαρτυρίας απλών πολιτών και από ανάλογης του εξωφύλλου του Focus αισθητικής φωτογραφίες, με συμπλέγματα σατύρων, γερμανικών συμβόλων κ.ά. Και, βεβαίως, η συζήτηση τάχιστα μεταφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η κυβέρνηση εκλήθη να διαχειριστεί αυτό το κλίμα, να ισορροπήσει ανάμεσα στην εν πολλοίς δικαιολογημένη αγανάκτηση και στο δεδομένο ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία αναζήτησης συμμαχιών και στήριξης, δεν μπορεί να συντηρείται συγκρουσιακό μέτωπο με μία από τις ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε. Τους χαμηλούς τόνους, προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα, επέλεξε και η επίσημη γερμανική πλευρά. Τον τόνο έδωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Βόλφγκανγκ Σουλντχάις, ο οποίος επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης προς την ελληνική και την εμπιστοσύνη για έξοδο από την κρίση. Επισήμανε, δε, το αυτονόητο: ότι δεν μπορεί η γνώμη ενός εντύπου να ταυτίζεται με την άποψη και τα αισθήματα ενός ολόκληρου λαού και της ηγεσίας του.

Καθώς, όμως, δεν ήταν μόνο το περιοδικό Focus, αλλά και άλλα γερμανικά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, που τις προηγούμενες ημέρες εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα επικριτικά προς την Ελλάδα, το Μέγαρο Μαξίμου διέγνωσε την ανάγκη και επιτόπιας επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης. Ετσι, από προχθές, Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής προγραμματίσθηκε να μεταβεί στη Γερμανία, σε ειδική αποστολή. Με σειρά επαφών με στελέχη γερμανικών μέσων ενημέρωσης θα ενημερώσει για τις επίσημες ελληνικές θέσεις και θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνεται. Παράλληλα, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει σειρά συνεντεύξεων, ακόμα και στο περιοδικό Focus. Τέλος, ο κ. Πεταλωτής θα δώσει κατευθύνσεις και οδηγίες στο προσωπικό των ελληνικών γραφείων Τύπου στη Γερμανία, προκειμένου στο μέλλον να απαντούν άμεσα και με σαφήνεια σε ενδεχόμενα ανάλογα κρούσματα, ώστε να εκτονώνεται η όποια ένταση το συντομότερο δυνατόν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη, στο τέλος της εβδομάδας, του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο. Είναι, άλλωστε, σαφές ότι δεν θα ήταν επιθυμητό να βρεθεί ο κ. Παπανδρέου στη γερμανική πρωτεύουσα σε κλίμα «πολεμικό» ανάμεσα στις δύο χώρες, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων. Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που επέβαλε την τακτική να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή