«Στα μαχαίρια» πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί

«Στα μαχαίρια» πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα που ο κ. Ι. Πανάρετος ορίστηκε υφυπουργός στο υπουργείο Παιδείας, ορισμένοι στην πανεπιστημιακή κοινότητα μειδίασαν. Κάποιοι μάλιστα ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει πιο πείσμων άνθρωπος». Ο ίδιος, έλεγε εκείνες τις πρώτες ημέρες στους συνομιλητές του: «Δεν θα είμαι ο Πανάρετος που ξέρετε». Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο ρόλος του στο «ξεκαθάρισμα» των βιογραφικών για τους νέους γενικούς γραμματείς και η εμπιστοσύνη που φαινόταν ότι απολάμβανε από το Μέγαρο Μαξίμου, τον άφηναν αρχικά μακριά από τις «παραδοσιακές» αρμοδιότητες ενός υφυπουργού Παιδείας. Οταν ξεκίνησε να τοποθετείται δημοσίως για διάφορα θέματα ξεκίνησαν και τα προβλήματά του με την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Πρώτη παρέμβασή του η βάση του 10, την οποία χαρακτήρισε «αυθαίρετη». Η κ. Διαμαντοπούλου αντέδρασε ήπια τότε. Ωστόσο, την προηγούμενη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας ζήτησε από το Μαξίμου να πάρει θέση, καθώς ο κ. Πανάρετος είχε προτείνει μέσω του blog του, μετατροπή των περιφερειακών ΤΕΙ σε «τοπικά» κολέγια, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι φοιτητές ανεξαρτήτως βαθμολογίας, ακόμη και κάτω της βάσης του 10. Το Μέγαρο Μαξίμου ικανοποίησε την κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Πανάρετος πάντως επιμένει ακόμη (μέσω του blog του), και υποστηρίζει ότι «όποιος έχει γνώμη τίθεται στο περιθώριο».

Η εχθρότητα μεταξύ υπουργών, υφυπουργών και λοιπών στελεχών της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στο υπουργείο Παιδείας. Ενα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι εκείνο του υπουργείου Οικονομίας. Εκεί, η υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη αρνούταν πεισματικά να εκχωρήσει έστω και ψήγματα αρμοδιοτήτων στους υφυπουργούς κ. Μ. Μπόλαρη και Στ. Αρναουτάκη. Ιδιαιτέρως για τον πρώτο υφυπουργό, με αρμοδιότητα Μακεδονίας, την επίλυση του ζητήματος ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ο καθορισμός αρμοδιοτήτων. Η κ. Κατσέλη επιθυμούσε να έχει τον τελικό λόγο -ακόμη και για ζητήματα Βόρειας Ελλάδας- και εκείνο που αποσόβησε τις δημόσιες εντάσεις ήταν μάλλον ο χαμηλών τόνων χαρακτήρας του κ. Μπόλαρη.

Η κ. Κατσέλη βέβαια δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στις σχέσεις μόνο με τους υφυπουργούς της. Η -ιδεολογική- σύγκρουσή της με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν εκείνη που καθόρισε δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας της. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα υπήρξε εξ αυτών που αμφισβητήθηκαν δημοσίως, όταν ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να παγώσει τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Αρχικά ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσής, μετέπειτα ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Θ. Πάγκαλος, αμφισβήτησαν και στην πράξη ακύρωσαν τότε τις υπουργικές εξαγγελίες. Είναι γνωστές οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη με τον έχοντα την ευθύνη των Υποδομών κ. Δ. Ρέππα. Οι δυο τους έχουν διαφωνήσει για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, αλλά και για τη συναρμοδιότητα, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργείται στον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων έργων. Κακές και μάλιστα προφανείς ακόμη και σε δημόσιους χώρους, είναι οι σχέσεις μεταξύ της κ. Διαμαντοπούλου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Η δυσαρμονία μεταξύ των δύο φάνηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η κ. Διαμαντοπούλου με επιστολή της προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη ζητούσε τη σύγκληση κυβερνητικής σύσκεψης και δημιουργίας συντονιστικού οργάνου για το υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας.

Αφανείς διαφορές

Διαφωνία όσον αφορά τη συνταξιοδότηση του στρατιωτικού προσωπικού και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος τους, είχε σημειωθεί και μεταξύ των υπουργών Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου και Απασχόλησης κ. Α. Λοβέρδου. Στην κυβέρνηση εκτός από τους δημοσιοποιημένες, υφίστανται και αφανείς διαφορές μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Στο υπουργείο Υγείας οι κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η κ. Φώφη Γεννηματά δεν έχουν τις καλύτερες των σχέσεων, καθώς η υφυπουργός θεωρεί ότι δεν έχει αρμοδιότητες, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μεταξύ της κ. Μπιρμπίλη και του υφυπουργού κ. Ι. Μανιάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή