Αβέβαιη η επόμενη μέρα στο συνδικαλιστικό κίνημα

Αβέβαιη η επόμενη μέρα στο συνδικαλιστικό κίνημα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση δεν «χτυπά» μόνο την οικονομία, προκαλώντας νευρική κρίση στην πολιτική ζωή. Τελευταία θέτει εν αμφιβόλω και την επόμενη μέρα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το οποίο καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα βαρύ όσο και αβέβαιο κλίμα, με τις σχέσεις των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΜΕ, τεταμένες – λόγω και της επίθεσης κατά του κ. Γ. Παναγόπουλου, στο Σύνταγμα. Κι όσοι φαντάζονται διαφοροποιήσεις συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ ανάλογης μαζικότητας και επιρροής με αυτές που σημειώθηκαν στην κρίση του ’85 – ’89, όταν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου επέβαλαν πάγωμα μισθών, δεν σκέφτονται ρεαλιστικά.

Και μέσα σ’ όλα ξεκινά την Πέμπτη στη Χαλκιδική και το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αν και η απόφαση για τη διεξαγωγή του σε μια περιοχή που έχει συνδεθεί με την καλοκαιρινή ραστώνη και με τη στροφή της Συνομοσπονδίας το 1996 προς τον εκσυγχρονισμό του κ. Σημίτη (στην Ολομέλεια της Αλεξανδρούπολης), έγινε λόγω βελτιωμένης προσφοράς των ξενοδόχων για τη φιλοξενία των 480 συνέδρων, η απομάκρυνση των συνδικαλιστών από το κέντρο της Αθήνας σχολιάζεται, ήδη, ως φυγή και φόβος.

Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής σε μια περίοδο που όλοι θα επιθυμούσαν να διαδραματίζει τον ρόλο του κοινωνικού διαπραγματευτή και μέσα από το Συνέδριο να θέσει τους όρους διασφάλισης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής και εργασίας· τη γραμμή άμυνας που θα διαπραγματευτεί και θα υποστηρίξει. Ομως, σαστισμένοι από τα μέτρα, φοβισμένοι από την απρόβλεπτη συμπεριφορά ορισμένων πρωτοβάθμιων σωματείων, και με αρκετές ενοχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα οφέλη των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση ταυτότητας των τελευταίων 25 χρόνων.

Δύσκολη θητεία

Οι παρατάξεις της ΓΣΕΕ, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών της Αριστεράς, επιλέγοντας άλλοτε την αυτοεπιβεβαίωση της επαναστατικής γυμναστικής και άλλοτε τη συνδιαχείριση, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις δεδομένες συμπεριφορές. Βεβαίως, όποιος περιμένει ανατροπές ή ρήξεις μέσα από τη διαδικασία του συνεδρίου θα απογοητευτεί. Η ΓΣΕΕ και οι παρατάξεις της λειτουργούν πολύ πιο συγκεντρωτικά ακόμη κι από το ΚΚΕ. Οι συσχετισμοί των συνέδρων παραμένουν ελεγχόμενοι, αφού εξελέγησαν πριν από δύο χρόνια και η ΠΑΣΚΕ, παρ’ όλη τη φθορά, θα επανακτήσει την πρώτη θέση. Αναμένεται να αυξήσει τη δύναμή της και στη νέα διοίκηση που θα αναδειχθεί το βράδυ της Κυριακής, και να επανεκλέξει πρόεδρο -για μια ακόμη θητεία- τον κ. Γ. Παναγόπουλο.

Κι αυτή η θητεία θα είναι πολύ δύσκολη. Γιατί η ΓΣΕΕ λειτουργεί μέσα από μια μεγάλη αντίφαση. Από τη μία πλευρά θα περίμενε κανείς πως η μεγάλη εξάρτησή της από τις ΔΕΚΟ (πάνω από το 80% των συνδικαλιστών που δραστηριοποιούνται προέρχεται από το Δημόσιο) θα ξυπνούσε τον δυναμισμό της. Συμβαίνει το αντίθετο.

«Ο εξώστης άρχισε να αποδοκιμάζει». Η φράση αυτή διατυπώθηκε από ένστολο συνδικαλιστή στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι έξι Ενώσεις (λιμενικών, πυροσβεστών και αστυνομικών) έξω από την Παλαιά Βουλή και φυσικά αναφέρεται στη σχέση αυτών των στρωμάτων που στήριζαν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ με την εξουσία. Ισως, όμως, είναι και η πιο κατάλληλη για να χαρακτηρίσει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει πλέον τους εργαζόμενους στο Δημόσιο από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ δύσκολα μπορεί να βρει σημείο επαφής και με τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου μόλις στο 4% υπάρχει κάποιο σωματείο. Πολλοί από τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ ασκούν τον συνδικαλισμό ως επάγγελμα πάνω από 25 χρόνια και ορισμένοι βρίσκονται στην ενεργό δράση από την κρίση του 1985. Ποια σχέση μπορούν να έχουν με τα παιδιά από του «Ζonar’s», που ζητούσαν με το πανό τους στη προχθεσινή συγκέντρωση «να μην καταργηθεί ο 13ος μισθός»; Και τι μπορεί να συνδέει τους καλοπληρωμένους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με τους «εργαζομένους εταιρειών ανακύκλωσης», που παρατεταγμένοι πίσω από το πανό τους στη συγκέντρωση απεκάλυπταν ότι είναι όλοι μελαψοί Ασιάτες;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή