Πρωτοφανής πόλεμος για την ΟΝΝΕΔ

Πρωτοφανής πόλεμος για την ΟΝΝΕΔ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πόλεμο μέχρις εσχάτων έχουν αποδυθεί οι μνηστήρες της θέσης του προέδρου της «νέας» ΟΝΝΕΔ, που θα αναδειχθεί στις 18 Απριλίου με ανοιχτή εκλογή. Οι υποψήφιοι πρόεδροι και ο κ. Αντώνης Σαμαράς συναντώνται σήμερα στο έκτακτο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου και αναμένεται η τυπική αλλαγή του καταστατικού ώστε ο διάδοχος του Γ. Παπανικολάου να εκλεγεί από τη «βάση».

Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον χώρο των κομματικών νεολαιών, η επίδειξη πάθους, η λειτουργία της «παρέας» ή του τοπικιστικού αισθήματος που συχνά υπερβαίνει πολιτικές διαφορές και οι έντονες συγκρούσεις είναι στοιχεία που δεν προκαλούν έκπληξη. Η επικείμενη εκλογή της ΟΝΝΕΔ έχει όλα αυτά και κάτι ακόμη -δεδομένου του τρόπου εκλογής που υποχρεώνει τους υποψηφίους να περιοδεύουν ανά την Ελλάδα-, απαιτεί πόρους! Είτε πρόκειται για χρήματα είτε για μεταφορά υποστηρικτών είτε ακόμη και για διαφήμιση, η προεκλογική περίοδος της ΟΝΝΕΔ έχει προκαλέσει έκπληξη ακόμη και σε βουλευτές του κόμματος, που απορούν πώς οι νεολαίοι καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας τέτοιου είδους εκστρατεία.

Οι Ανδρέας Παπαμιμίκος, Κώστας Χατζής, Βασίλης Αξιώτης και Κώστας Ιωάννου ερίζουν για τη θέση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, με τις πληροφορίες να φέρουν τον τέταρτο υποψήφιο, πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου νέων Μαγούλας, να αποσύρεται από την κούρσα. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στους δύο πρώτους υποψηφίους, οι οποίοι, άλλωστε, δεν είναι καθόλου «χθεσινοί» στη γαλάζια νεολαία.

Ο 31 ετών Ανδρέας Παπαμιμίκος υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος «Θεσσαλονικάρχης» της ΟΝΝΕΔ μέχρι και το 2006. Τότε ήρθαν στη δημοσιότητα οι «περιπέτειες» της νεολαίας με αστικές, μη κερδοσκοπικές, εταιρείες, οι οποίες, όπως ο ίδιος εξηγεί, δημιουργήθηκαν προκειμένου η Οργάνωση να έχει ΑΦΜ και να μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις. Η έμπνευση για τη σύσταση της ΟΝΝΕΔ Α.Ε. (σ.σ. Αστική Εταιρεία) μάλλον δεν ήταν επιτυχής και ο κ. Παπαμιμίκος αναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο ίδιος δηλώνει ελεύθερος επαγγελματίας, ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε τόσο στο Γραφείο Τύπου του τότε υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη όσο και, εν συνεχεία, στα διοικητικά συμβούλια της ΕΥΑΘ και της «Τραμ Α.Ε.».

Ο τριαντάρης Κώστας Χατζής γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σε ηλικία 13 ετών, δηλαδή στην Α΄ Γυμνασίου περίπου, εντάχθηκε στη γαλάζια ΜΑ.ΚΙ. Το 2007 ανέλαβε αναπληρωτής διευθυντής της Κεντρικής Διοίκησης της ΟΝΝΕΔ, θέση από την οποία αποχώρησε για να ενταχθεί, ως έμμισθος, στο γραφείο του τότε υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Διόλου τυχαίο, ήταν ο κ. Χατζής που ανέλαβε πρώτος τη συγκέντρωση υπογραφών και δυνάμεων υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά. Ο κ. Χατζής εμφανίζεται να είναι ο «εκλεκτός» του προέδρου του κόμματος στην κούρσα διαδοχής. Επισήμως, ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν δίνει χρίσμα, ενώ οι πληροφορίες που έφτασαν στ’ αυτιά του για το επίπεδο της αντιπαράθεσης (κυρίως μέσω Διαδικτύου) λέγεται ότι τον ώθησαν να λάβει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ο νεότερος υποψήφιος, 25 ετών, είναι ο Βασίλης Αξιώτης. Εχοντας τελειώσει το Κολλέγιο Αθηνών, η ιδιαίτερα ενεργή εμπλοκή του με τη ΔΑΠ ξεκινάει ουσιαστικά στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Ο κ. Αξιώτης τοποθετήθηκε υπέρ του κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές. Η υποψηφιότητα Αξιώτη ήρθε ως αποτέλεσμα της εσωτερικής έριδας στη ΔΑΠ και των τριβών που φέρεται να υπήρξαν μεταξύ του Κ. Χατζή και κάποιων στελεχών της σπουδάζουσας.

Το πρόγραμμα για το 8ο Συνέδριο

Με θέα το Καλλιμάρμαρο, όπου και τα γραφεία της, και τα καταστατικά «αδελφών» και μη κομμάτων της Ευρώπης ανά χείρας πορεύεται η, υπό τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο, Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ. Την επόμενη εβδομάδα, η Ν.Δ. μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη στο προσυνέδριο για οργανωτικά θέματα, ακολουθεί στις 17 Απριλίου το Ναύπλιο, με αντικείμενο την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, ενώ στις 22 Μαΐου, στο Ηράκλειο Κρήτης, θα διεξαχθεί προσυνέδριο για την ιδεολογία του κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά περιφερειακών συνδιασκέψεων με κατάληξη το τριήμερο συνέδριο μεταξύ 25 – 27 Ιουνίου στην Αθήνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτές οι διαδικασίες θα οδηγήσουν στη… νέα Νέα Δημοκρατία. Οι οργανωτικές αλλαγές θεωρούνται δεδομένες, αν και είναι αμφίβολο σε ποι βαθμό θα υιοθετηθούν διαδικασίες συμμετοχής των απλών μελών σε ζητήματα, όπως η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Στις συζητήσεις μπαίνει και το… ίδιο το όνομα του κόμματος, μιας και δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι, 26 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η περίφημη επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας περνά μέσα και από την αλλαγή του ονόματός της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή