«Απόσταση» Βερολίνου – Παρισιού

«Απόσταση» Βερολίνου – Παρισιού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριγμούς στον γαλλογερμανικό άξονα προκαλεί η κρίση της ελληνικής οικονομίας και το ανείπωτο πλην υπαρκτό αίτημα της Αθήνας για ευρωπαϊκή βοήθεια. Βερολίνο και Παρίσι εμφανίζονται να υιοθετούν αντίθετες απόψεις στο ζήτημα και η ατμομηχανή της Ευρώπης τραβά ασθμαίνουσα την ανηφόρα προς τη δύσκολη σύνοδο κορυφής της προσεχούς εβδομάδας. Οι λόγοι για την αδυναμία εναρμονισμού των δύο σημαντικότερων πρωτευουσών της Ε.Ε. είναι εσωτερικοί.

Η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει την κρίσιμη τοπική αναμέτρηση στη Ρηνανία-Βεστφαλία τον Μάιο και δεν θέλει να διανύσει την προεκλογική εκστρατεία με τη συζήτηση περί bailout της Ελλάδας να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις εκλογικές προοπτικές της.

Οσο οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για το κυβερνών κόμμα, τόσο αναδιπλώνονται από τις αρχικές τους θέσεις τα κυβερνητικά στελέχη στο Βερολίνο: ξεκίνησαν με μια παρελκυστική ρητορική, συνέχισαν με ευχολόγια και θεωρητική πολιτική στήριξη και τώρα έφτασαν στο σημείο να δείχνουν στην Αθήνα την έξοδο προς το ΔΝΤ με την επίκληση συνταγματικών προσχημάτων. «Στο συρτάρι των Βρυξελλών δεν υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα. Υπάρχει ένα σχέδιο που παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες», επιμένει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έδρα το Φράιμπουργκ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει προσωπικούς και πολιτικούς λόγους να απεύχεται επίλυση της κρίσης από το ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, είναι δυνάμει πολιτικός του αντίπαλος στις επόμενες προεδρικές εκλογές και δεν θα ήθελε να τον δει να ενισχύεται από την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Paris Match, το 75% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για τον πνευματώδη Στρος-Καν, κατατάσσοντάς τον στην κορυφή των προσωπικοτήτων της χώρας, ενώ ο Σαρκοζί αυτή τη στιγμή έχει την υποστήριξη του 38% της γαλλικής κοινής γνώμης, ποσοστό μειωμένο κατά 5% από τον Ιανουάριο.

Αν και ο Στρος-Καν δεν έχει αποσαφηνίσει τις διαθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές του 2012, συχνά πυκνά πραγματοποιεί πολιτικές παρεμβάσεις, γεγονός που κατά πολλούς αντανακλά τις φιλοδοξίες του. Δεν είναι τυχαίο ότι μία ημέρα μετά την επίθεση της υπουργού Οικονομικών, Κριστιάν Λαγκάρντ, πως η πολιτική της Γερμανίας στο θέμα των εξαγωγών βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των γειτόνων της, ο επικεφαλής του ΔΝΤ πλειοδότησε, ζητώντας τόνωση της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία με αύξηση της κατανάλωσης και ενίσχυση των επενδύσεων.

«Μερικές φορές είναι καλύτερο να αποσιωπούμε συγκεκριμένα πράγματα, ακόμη κι αν δεν είναι σωστό». Ετσι ξεκινά πρόσφατο άρθρο του Γιοργκ Αϊγκεντορφ στη γερμανική εφημερίδα Welt, στο οποίο ο αρθογράφος εκτιμά ότι θα ήταν λάθος να δοθεί στην Αθήνα η αίσθηση ότι επίκειται η διάσωση της ελληνικής οικονομίας. «Οσο η ελληνική κυβέρνηση δεν απευθύνεται στο ΔΝΤ, δεν πρέπει να σπεύσουν οι Ευρωπαίοι να παράσχουν πιστώσεις ή εγγυήσεις», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στην Ελλάδα για λήψη και εφαρμογή σκληρών μέτρων.

Το πιθανότερο είναι πως στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης επικρατεί αυτό που λένε οι Γάλλοι: «y penser toujours n’ en parler jamais». Πάντοτε σκέφτονται την πιθανότητα της έμπρακτης βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά ουδέποτε μιλούν γι’ αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή