Ελπίδες για τα προσεχή βήματα στο πρόγραμμα δανεισμού

Ελπίδες για τα προσεχή βήματα στο πρόγραμμα δανεισμού

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική της… Ανάσταση προσδοκά τις επόμενες μέρες η ελληνική αγορά ομολόγων. Επειτα από μήνες έντονων πιέσεων, που εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού σε προ ΟΝΕ επίπεδα, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Και ο μόνος τρόπος για να το εξακριβώσει είναι ένας. Η έκδοση νέων ομολόγων, που μάλιστα δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και αύριο.

«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι αγορές έχουν καθησυχαστεί» αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου και συμπληρώνει ότι αυτό «κάνει και τις συνθήκες δανεισμού ευνοϊκότερες». Ωστόσο, σπεύδει να επισημάνει πως «από εκεί και πέρα κάθε στιγμή αξιολογούμε την αγορά και το ενδιαφέρον των επενδυτών και θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή», καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλά σενάρια, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν έως αργά την Παρασκευή, όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη κίνηση της Ελλάδας στο πρόγραμμα δανεισμού της ήταν ανοικτά. Η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε την Παρασκευή, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση κατέγραψε το spread των 3ετών ομολόγων που υποχώρησε στην περιοχή των 370 μονάδων βάσης, όταν στην αρχή της εβδομάδας ήταν στις 477 μονάδες.

Μάλιστα, το επιτόκιο των 3ετών ομολόγων κυμαινόταν την Παρασκευή στην περιοχή του 5% με 5,25%. Επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα επιτόκια με τα οποία έχει δανειστεί από τις αρχές του έτους έως τώρα το Δημόσιο (6,10% και 6,25%).

Με την πολιτική (από την Ε.Ε.) και κυρίως την τεχνική (από την ΕΚΤ) υποστήριξη, το οικονομικό επιτελείο καλείται πλέον να καλύψει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για το 2010. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ο ευρωπαϊκός Τύπος θα παρουσιάσει αναλυτικά τις ανακοινώσεις της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμα πιο ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, που θα καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα περισσότερο ελκυστικά.

Δυστυχώς, όμως, τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα, καθώς τις περισσότερες υποχρεώσεις το Δημόσιο τις έχει το προσεχές δίμηνο. Τον Απρίλιο, ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 12,5 δισ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία βρίσκονται κάτι παραπάνω από 7 δισ. ευρώ (περίπου 7,2 δισ. ευρώ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ΟΔΔΗΧ είναι αναγκασμένος να αναζητήσει από τις αγορές περί τα 5 – 5,3 δισ. ευρώ, άμεσα. Ενα ποσό το οποίο θεωρητικά η Ελλάδα μπορεί να το βρει από μία ομολογιακή έκδοση. Μάλιστα, αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν μέσα στην εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ εκδώσει ομόλογα, οι συνθήκες είναι τέτοιες που το Δημόσιο θα λάβει τα κεφάλαια που θα ζητήσει.

Το όφελος όμως θα είναι διπλό, σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, γιατί η Ελλάδα θα έχει πάρει τα δανεικά που χρειάζεται και ταυτόχρονα θα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Απριλίου, με αποτέλεσμα να αποκλιμακωθούν περαιτέρω οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική αγορά ομολόγων.

Να σημειωθεί ότι μέσα στον Απρίλιο (στις 7, 13 και 19 του μήνα) λήγουν και έντοκα γραμμάτια τα οποία έχει εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο. Γραμμάτια συνολικού ύψους περίπου 3,9 δισ. ευρώ, τα οποία συνήθως αναχρηματοδοτούνται με την έκδοση νέων εντόκων γραμματίων.

Μόλις όμως ολοκληρωθεί ο Απρίλιος, ξεκινάει νέος «Γολγοθάς» για το υπουργείο Οικονομικών. Τον Μάιο, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 11,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι μέχρι τότε οι συνθήκες θα είναι ακόμα καλύτερες στις αγορές, με δεδομένο ότι θα τηρείται απαρέγκλιτα και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) ενισχύοντας το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και αγορών.

Μέχρι και σήμερα το Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 18,6 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του 2010 θα πρέπει να δανειστεί 53 δισ. ευρώ. Πάντως, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δηλαδή από τον Ιούνιο και μετά, η κατάσταση γίνεται πολύ καλύτερη, αφού ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 12 – 13 δισ. ευρώ. Δηλαδή λίγο περισσότερα από όσα πρέπει να καλύψει μόνο τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή