Η παρέμβαση Σαμαρά κατά το κρίσιμο 48ωρο

Η παρέμβαση Σαμαρά κατά το κρίσιμο 48ωρο

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τηλέφωνο του υπουργού Επικρατείας και στενότερου, ίσως, συνεργάτη του πρωθυπουργού, κ. Χάρη Παμπούκη, χτύπησε λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης. Ελάχιστες ώρες προτού ξεκινήσει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται στο ξενοδοχείο Conrad της βελγικής πρωτεύουσας. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ο «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το Ηiltoτων Βρυξελλών, όπου έχει καταλύσει η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, μεταφέρει στον κ. Παμπούκη την πρόθεση του κ. Αντώνη Σαμαρά να μιλήσει με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Λίγα λεπτά αργότερα, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταλλάσσουν απόψεις για τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Σαμαράς, σε μία έμπρακτη απόδειξη ότι εννοεί τη φράση «βάζω πλάτη για την Ελλάδα», μεταφέρει στον κ. Παπανδρέου όλες τις πληροφορίες που έχει από το κλίμα στα «αδελφά» της Νέας Δημοκρατίας ευρωπαϊκά κόμματα, καθώς και τις συγκεκριμένες προτάσεις που ο ίδιος θα καταθέσει για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τον περιορισμό των επιτοκίων δανεισμού. Ο κ. Σαμαράς, έχει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης πληροφόρηση τόσο από τη γερμανική καγκελαρία όσο και από τα κεντρικά του CDU στο Βερολίνο ότι η κ. Αγκελα Μέρκελ δεν επρόκειτο να αποδεχθεί λύση που να μην περιλαμβάνει έστω και συμπληρωματική εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό στήριξης.

Κοινή στάση

Λίγη ώρα αργότερα, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, το τηλέφωνο του κ. Σαμαρά δέχθηκε μία ακόμη κλήση, αυτήν τη φορά από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου οι δύο οικονομολόγοι να συζητήσουν και τα τεχνικά ζητήματα τόσο των θέσεων που θα ανέπτυσσε λίγη ώρα αργότερα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρόεδρος της Ν.Δ., όσο και της γραμμής που θα τηρούσε επισήμως η κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε για άλλη μία φορά τη θέση του πως, ει δυνατόν, η εμπλοκή του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να είναι ούτε καν… υποσημείωση στην απόφαση της Ε.Ε.

Το ίδιο υπογράμμισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στην αίθουσα του Palais Royale, όπου και συνεδρίασε το ΕΛΚ. Ηταν, όμως, ο μόνος, καθώς ακόμη και ο μέχρι προ ολίγης ώρας υπέρμαχος μιας «ευρωπαϊκής» λύσης Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο ουσιαστικά επιχείρησε να «νομιμοποιήσει» την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη. Οι Γάλλοι του κ. Σαρκοζί απουσίαζαν, ενώ αναφανδόν υπέρ της εμπλοκής του ΔΝΤ τάχθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η γραμμή Μέρκελ είχε κυριαρχήσει πλήρως. Και, ναι μεν ο κ. Σαμαράς άκουσε τον κ. Μπαρόζο αλλά και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι να εξαίρουν την υπευθυνότητα της ελληνικής αντιπολίτευσης, ωστόσο η απογοήτευσή του ήταν ορατή με το κλείσιμο των εργασιών του ΕΛΚ.

Μόνο στοιχείο ικανοποίησης για τον πρόεδρο της Ν.Δ. αποτέλεσε η, σε παράλληλο χρόνο, ανακοίνωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ περί παράτασης της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως «εγγυήσεων» για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει εδώ και ημέρες από τους Ευρωπαίους εταίρους του. Οι καλά γνωρίζοντες τον κ. Σαμαρά δεν αρνούνται την απογοήτευσή του για την απουσία, όπως τη διαπίστωσαν, ηγετών με έντονο το ευρωπαϊκό όραμα. Διόλου τυχαία, στις συζητήσεις της αποστολής το όνομα του Χέλμουτ Κολ μνημονεύθηκε ουκ ολίγες φορές.

Στενά περιθώρια

Ως προς τη στάση του εφεξής, ο κ. Σαμαράς είναι δεδομένο ότι θα επιμείνει στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί η περιδίνηση της Ελλάδας σε υφεσιακούς κύκλους. Οσοι τον γνωρίζουν επιμένουν ότι δεν το θέτει ως αντιπολιτευτικό εύρημα, αλλά γιατί το πιστεύει βαθιά ως οικονομολόγος. Παράλληλα, μοιάζει να έχει πλήρως συνειδητοποιήσει ότι τουλάχιστον για τους επόμενους αρκετούς μήνες τα περιθώρια άσκησης αιχμηρής αντιπολίτευσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς θα είναι στενά, αφού αυτό που προέχει για τους πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, είναι η έξοδος από τη στενωπό. Το είπε άλλωστε και δημόσια, στην ομιλία που εκφώνησε προς τους ομογενείς του Βελγίου την Τετάρτη: «Οταν περάσουμε τον κάβο, θα έρθει η ώρα του επιμερισμού των ευθυνών, αλλά αυτήν τη στιγμή προέχει να πάνε τα πράγματα καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή