Αποψη: Τζαννής Τζαννετάκης, άνδρας του καθήκοντος

Αποψη: Τζαννής Τζαννετάκης, άνδρας του καθήκοντος

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 22 Απριλίου 1967, την επομένη της ανατροπής του κοινοβουλευτικού καθεστώτος και της επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας, ένας μάχιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο κυβερνήτης του υποβρυχίου «Τρίαινα» Τζαννής Τζαννετάκης, ήρεμος όπως πάντα, αλλά και με τη μανιάτικη περηφάνια μέσα του, παραιτήθηκε από τις τάξεις του σώματος στο οποίο είχε άξια υπηρετήσει.

Τότε που ένα μέρος της εκτός αυστηρά πολιτικού πεδίου ιθυνούσης τάξεως της χώρας έσπευδε να αναλάβει αξιώματα, να διατηρήσει αυτά που είχε, να επωφεληθεί από τα γενναία δοσίματα και τις δουλειές με τους νέους επιβήτορες της εξουσίας ή παρέμενε καιροσκοπώντας στις διοικήσεις των κάθε λογής ιδρυμάτων ελπίζοντας πως γρήγορα ο θεσμικός πυρήνας του κατεστημένου θα ξιφουλκούσε και θα ήλεγχε το νέο καθεστώς, ο Τζαννής Τζαννετάκης δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή να μην πράξει το καθήκον του. Στις ώρες της μεγάλης δοκιμασίας, όταν οι περισσότεροι ηγήτορες είχαν υποταχθεί ή συνάψει εκεχειρία με τους συνταγματάρχες, ο πλωτάρχης Τζαννετάκης επέλεξε την αξιοπρεπή έξοδο.

Ενεργός δημοκρατικός πολίτης με πνευματικά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, κρυφός ποιητής που είχε εκδώσει με ψευδώνυμο ποιητική συλλογή στα νιάτα του, δεν παραιτήθηκε από αυτό που του υπαγόρευε η συνείδησή του. Οι σμπίροι του καθεστώτος επεσήμαναν τις κινήσεις του. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 1969, κρατήθηκε στην ΕΣΑ, στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, στο ΚΕΣΑ και στη Δροσιά. Τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς εξορίστηκε στα Κύθηρα. Το 1974 με την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, όταν ο πόλεμος βρισκόταν προ των πυλών, πιστός στο καθήκον του, επανήλθε ως αξιωματικός υποβρυχίων στη Ναυτική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου.

Στο μετέπειτα πέρασμά του από την πολιτική, είχε την ακριβή στους καιρούς μας τύχη να κερδίσει τη διάκριση πολιτών, φίλων και αντιπάλων: Τζαννετάκης, ο έντιμος.

Αυτός ο άνδρας κηδεύεται σήμερα.

– Η κηδεία του Τζαννή Τζαννετάκη τελείται σήμερα ώρα 15.00, από τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κεφαλάρι Κηφισιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή