Προβληματισμός από το έλλειμμα και τις… διαρροές

Προβληματισμός από το έλλειμμα και τις… διαρροές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για τη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τους χειρισμούς που έχουν γίνει έως τώρα. Η τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς επίσης και η πιστή εφαρμογή των μέτρων τα οποία έχουν εξαγγελθεί, αποτελεί έργο δύσκολο και -σύμφωνα με την έως τώρα αξιολόγηση- διόλου αυτονόητο. Πόσο ευάλωτη στις διεθνείς πιέσεις είναι η ελληνική οικονομία φαίνεται από τη χθεσινή εκτόξευση των spreads σε περισσότερες από 400 μονάδες. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ύστερα από πληροφορίες που αναπαρήγαγε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα προσδοκά την επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης, με σκοπό την αφαίρεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την εξίσωση της λύσης.

Οι πληροφορίες αυτές μάλιστα αποδίδονταν σε κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος φερόταν να έχει δηλώσει ότι πολλοί υπουργοί θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα φέρει και νέα μέτρα. Μόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση διάψευσης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η τάση των spreads έδειξε να αποκλιμακώνεται και να υποχωρεί κάτω από τις 380 μονάδες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θεωρούν αδιανόητο κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης να προβαίνει σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζουν «καταστροφικές». Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «αναρμόδιους» οι οποίοι μιλούν δίχως να γνωρίζουν, επισημαίνοντας ότι ο υπαίτιος της διαρροής αναζητείται (Mega). Η συζήτηση βέβαια για τον ρόλο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας έχει ξεκινήσει προ μηνών. Υπενθυμίζεται η δήλωση της υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη σε γεύμα με δημοσιογράφους, ότι οι πιθανότητες προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ ανέρχονται σε 70%. Δύο ημέρες αργότερα, ορισμένοι της χρέωναν και τη διαρροή για προσφυγή στο ΔΝΤ, με ανάλογα -προς τα χθεσινά- αποτελέσματα (πτώση του χρηματιστηρίου, άνοδος των spreads). Η ίδια πάντως το έχει αρνηθεί. Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Θ. Πάγκαλος δήλωσε προχθές στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios ότι «αν οι κερδοσκόποι δεν ανταποκριθούν στις εξελίξεις, η Ελλάδα ίσως χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό». Στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται πλέον και για την αναθεώρηση του μεγέθους του ελλείμματος, το οποίο ενδεχομένως δημιουργήσει νέες δημοσιονομικές πιέσεις. Πέραν τούτου, προκύπτει πλέον και ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών που αφορούν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όχι της Ν.Δ., όπως γινόταν έως σήμερα. Θεωρείται επίσης ένα πλήγμα για τη νεοσύστατη ανεξάρτητη στατιστική αρχή.

Στον «ανταγωνισμό των κεφαλαίων εντός και εκτός της Ε.Ε.» αποδίδει την άνοδο των spreads το ΚΚΕ. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι με τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, «δεν μπορεί να ‘ναι κανείς ικανοποιημένος και ιδιαιτέρως ο κ. Παπανδρέου», τον οποίο μάλιστα καλεί να αλλάξει πρόσωπα και νοοτροπία στην κυβέρνησή του. Για «πλήρες ναυάγιο» της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή