Σήμερα ο κ. Δρούτσας στην Τουρκία

Σήμερα ο κ. Δρούτσας στην Τουρκία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας. Οπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Αύριο θα μεταβεί στην Αγκυρα όπου και θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την ίδια ημέρα ο κ. Δρούτσας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του κ. Δρούτσα βρίσκεται η προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Μαΐου, ενδεχομένως και στις αρχές Ιουνίου. Εκτός αυτής της πολύ βασικής παραμέτρου των συνομιλιών μεταξύ των κ. Δρούτσα και Νταβούτογλου, θα συζητηθούν και ορισμένα πρακτικά ζητήματα τα οποία αφορούν τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εξ αυτών είναι και η αναζωογόνηση των διερευνητικών συνομιλιών για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Αναμένεται μάλιστα να οριστικοποιηθούν και οι νέοι αντιπρόσωποι οι οποίοι θα στελεχώσουν τη διμερή επιτροπή που θα ασχοληθεί με το ζήτημα. Η συνεργασία στα λεγόμενα «δευτερεύοντα» θέματα αποτελεί επίσης σημαντικό τμήμα της ατζέντας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας σε κατ’ εξοχήν οικονομικούς τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η γεωργία. Ιδίως όσον αφορά τον τουρισμό, αναμένεται να συζητηθεί με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας, ώστε όσοι κάνουν διακοπές στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του Αιγαίου να μπορούν να μεταβούν από τη μια χώρα στην άλλη δίχως πρόσθετη γραφειοκρατία. Πρόκειται βέβαια για ένα θέμα το οποίο απασχολεί όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στην περιοχή αρκετά χρόνια. Αποτελεί πεποίθηση για την Αθήνα ότι, εφόσον βελτιωθούν οι σχέσεις στα λεγόμενα «δευτερεύοντα» θέματα, θα διευκολυνθεί και η επίλυση των σημαντικών διμερών ζητημάτων στα οποία διαφωνούν Ελλάδα και Τουρκία.

Η επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιείται σήμερα, με την αναβολή μιας εβδομάδας. Ο κ. Δρούτσας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχαν αναβάλει τις επισκέψεις τους στην Τουρκία. Είχαν προχωρήσει στην κίνηση αυτή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχιζόμενες παρενοχλήσεις των Τούρκων στις πτήσεις των αεροπλάνων της ευρωπαϊκής Frontex, όπως βέβαια και για τον προκλητικό διάπλου της κορβέτας «Bafra» κατά πλάτος του Αιγαίου πελάγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ότι ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, έχει παρατηρηθεί αποκλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία. Η αποκλιμάκωση αυτή αφορά την παρενόχληση εναέριων μέσων της Frontex ή υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Ωστόσο, εξακολουθούν να σημειώνονται οι συνήθεις παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Χθες, 16 τουρκικά F-16 έκαναν δύο παραβάσεις και τέσσερις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και αναχαιτίστηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή