«Γολγοθά» μικρομεσαίων, αγοράς διαβλέπει ο Σαμαράς

«Γολγοθά» μικρομεσαίων, αγοράς διαβλέπει ο Σαμαράς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο του δανεισμού εξακολουθεί να κρατά η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να μη συμβάλει στην περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης. Ταυτοχρόνως, όμως, ο κ. Αντ. Σαμαράς εξαπολύει δριμύ κατηγορώ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, την οποία καλεί να καταργήσει άμεσα -και όχι να τροποποιήσει ή να αναβάλει- τη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο για παρακράτηση φόρου 8% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, η οποία, όπως προβλέπει, θα εντείνει την ασφυξία ρευστότητας.

Ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις, εκτιμώντας ότι έχει πλέον σχεδόν ακυρωθεί κάθε προσδοκία ευρωπαϊκής στήριξης της ελληνικής οικονομίας και ότι η κρίση είναι πια προ των πυλών. Μάλιστα, στελέχη της Ρηγίλλης δεν κρύβουν ότι στις αναλύσεις τους περιλαμβάνουν πλέον όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη κι εκείνα που προβλέπουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση. Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στον απόηχο της εκτίναξης των επιτοκίων δανεισμού, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτίμησαν ότι η πιθανότητα εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πλέον παραπάνω από ορατή, αφού οι συνθήκες για δανεισμό της Ελλάδος από τις αγορές καθίστανται ολοένα και πιο δυσχερείς. Συζητήθηκε διεξοδικά και με ένταση η στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία εφεξής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έκρινε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι σε ό,τι αφορά τις εκτός Ελλάδος εξελίξεις, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να προσποριστεί κομματικά οφέλη σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της Ν.Δ. υπενθύμισε ότι μόλις προ ημερών η κυβέρνηση επιχειρούσε να εμφανίσει ως μεγάλη επιτυχία όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι, παρά την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξακολουθεί είτε να λαμβάνει μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση είτε να εξαντλείται σε λόγια και σχεδιασμούς επί χάρτου.

Κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε ο κ. Σαμαράς να προβεί σε δήλωση με την οποία να στηλιτεύει τα μέτρα που ελήφθησαν και τα οποία πλήττουν κατά προτεραιότητα τους μικρομεσαίους. «Η Μεγάλη Εβδομάδα πέρασε, αλλά οι μικρομεσαίοι και η αγορά τώρα ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρεύσει. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της παρακράτησης φόρου 8% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, κ. Σαμαράς διερωτήθη πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μη βλέπει ότι θα διαλύσει τις επιχειρήσεις και ειδικά τον τομέα του τουρισμού, και προειδοποίησε ότι, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε ούτε το έλλειμμα. «Να σταματήσουν αυτές τις απίστευτες κινήσεις, όπως το 8%, για το οποίο άκουσα ότι πρόκειται -λέει- να το αναβάλουν. Ζητούμε να το καταργήσουν», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή