Εμμένει σε «κόκκινες γραμμές»

Εμμένει σε «κόκκινες γραμμές»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις παραδοσιακές «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής διπλωματίας παρέμεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς κατά την, ιδιαίτερα θερμή, συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς έθεσε ως μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, λαμβάνοντας έτσι έμμεσες πλην σαφείς αποστάσεις από τη συμφωνία του Ελσίνκι, επί κυβερνήσεως Σημίτη, που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής στο δικαστήριο της Χάγης και άλλων ζητημάτων.

Επίλυση του Κυπριακού

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Κύπρου, ενώ έθεσε προς τον Τούρκο πρωθυπουργό τα ζητήματα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και του μεταναστευτικού, αφού η Τουρκία αποτελεί σταθμό για χιλιάδες παράνομους μετανάστες που συρρέουν στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι για την εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης θα πρέπει να εκλείψουν ενέργειες που προκαλούν ένταση, όπως οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά. «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά, είναι ασήμαντα» φέρεται να επισήμανε.

Στη συνάντηση από πλευράς Ν.Δ. συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος (διατηρεί σχέση ετών με τον κ. Ερντογάν, αφού οι δυο τους εγκαινίασαν τη «διπλωματία των σεισμών» στις αρχές της δεκαετίας), ο εκπρ. Τύπου Π. Παναγιωτόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου Σαμαρά Κ. Αρβανιτόπουλος και ο πρέσβης Α. Υψηλάντης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό τμήμα της συζήτησης αναλώθηκε για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να αναφέρεται τόσο στην αναθεώρηση του Συντάγματος όσο και στην προσπάθειά του για εκσυγχρονισμό της χώρας σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Από τουρκικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας της γείτονος. Μάλιστα, ο τελευταίος ήταν αυτός που ανέλαβε να… κεράσει καφέ την αντιπροσωπεία της Ν.Δ. προκειμένου να καλυφθεί η 45λεπτη καθυστέρηση στο πρόγραμμα του κ. Ερντογάν, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στη Βουλή.

Η Ρηγίλλης εμφανιζόταν, χθες το βράδυ, ικανοποιημένη από το κλίμα της συνάντησης αλλά και από την πρόσκληση Ερντογάν στον Α. Σαμαρά να μιλήσει σε ημερίδα για τις ευρωπαϊκές και ελληνοτουρκικές σχέσεις στην Κωνσταντινούπολη, το φθινόπωρο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης, τη βοήθεια της Ν.Δ. προκειμένου το AKP να ενταχθεί ως μέλος στο Ευρ. Λαϊκό Κόμμα, καθώς σήμερα έχει θέση παρατηρητού.

Πάντως, από τη Ρηγίλλης αναμένουν την ολοκλήρωση και τα αποτελέσματα της επίσκεψης πριν τοποθετηθούν. Είναι ενδεικτικό ότι χαρακτηρίζουν «δελεαστική» μεν την πρόταση Ερντογάν για αμοιβαίο πάγωμα των εξοπλισμών, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το αν υπάρχουν πραγματικά περιθώρια μείωσης εκ μέρους της Ελλάδας, χωρίς, παράλληλα, να θίγεται η επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή