Καλές προθέσεις με αμετακίνητες θέσεις

Καλές προθέσεις με αμετακίνητες θέσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφετηρία προσέγγισης σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και επιβεβαίωση ότι ο δρόμος για τη γεφυροποίηση των θεμελιωδών διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μακρύς, αποτελεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Η επίσκεψη εξελίχθηκε σε θερμό κλίμα, κάτι που αναγνώρισε ο κ. Ερντογάν στις δηλώσεις του. Οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν τη βούλησή τους να παρακολουθούν στενά την πρόοδο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που συστήθηκε χθες και ζήτησαν από τους υπουργούς τους να δείξουν παραγωγική διάθεση. Ως κινήσεις καλής θέλησης, ανακοινώθηκε από πλευράς του κ. Ερντογάν ότι θα αποδώσει το κτίριο του Ορφανοτροφείου στην Πρίγκιπο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σύντομα, ενώ ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε την απόφαση για εργασίες αποκατάστασης στο Φετιγιέ τζαμί, στην Αθήνα.

Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του, χωρίς να αναφερθεί, αρχικά, άμεσα στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών, επισήμανε ότι βασικό στοιχείο για την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, θέτοντας υπό αυτή τη γενική επισήμανση όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες. Από το Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, τις υπερπτήσεις και τις προκλήσεις από αέρος και θαλάσσης, το Κυπριακό, το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το πνεύμα καλής γειτονίας και τις αρχές δικαίου χαιρέτισε στην τοποθέτησή του και ο κ. Ερντογάν. Από τις τοποθετήσεις του στη συνέχεια, ωστόσο, φάνηκε ότι η αντίληψη πάνω σε αυτά τα ζητήματα απέχει, με μοναδικό κοινό τόπο τις διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα, για την οποία ο κ. Ερντογάν είπε ότι όταν καθοριστεί θα αρθεί το casus belli. Για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε ανάγκη αφοπλισμού των αεροσκαφών που πετούν στο Αιγαίο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σχέσεις καλής γειτονίας σημαίνουν ότι χτυπάς την πόρτα του γείτονα πριν μπεις, και πρόσθεσε ότι εάν τα τουρκικά αεροσκάφη κατέθεταν σχέδια πτήσεων δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και εκπροσώπων της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε «μουσουλμανική μειονότητα» στη Θράκη, ζήτησε να αναγνωρίζεται ο εκλεγμένος μουφτής από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε η κατάργηση της βίζας να γενικευτεί και να ισχύσει και για τα υπόλοιπα διαβατήρια. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα γίνει μια κατ’ αρχήν προσπάθεια για κατάργηση της βίζας για μονοήμερες επισκέψεις στα ελληνικά νησιά.

«Καλοί γείτονες»

«Πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες»: με αυτή την επισήμανση, παρότρυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν, αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά για τη θερμή υποδοχή, χαρακτήρισε την επίσκεψή του «ιστορική», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα έχει «διαφορετικό τέλος» σε σχέση με τις προηγούμενες. «Το πιστεύω και το εύχομαι να έχει καλά αποτελέσματα», απάντησε ο κ. Παπούλιας. Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε επίσης στη Βουλή με τον πρόεδρο του Σώματος κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου για τα ελληνοτουρκικά. «Τα όποια προβλήματα και οι εντάσεις κατασκευάζονται από δημοσίους υπαλλήλους και διπλωμάτες, που δουλειά τους είναι να δημιουργούν διαφορές και μετά να γίνονται υπαρχηγοί ή ηγέτες κομμάτων», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή