Σειρά προτάσεων για κοινές δράσεις

Σειρά προτάσεων για κοινές δράσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το μεσημέρι, οι αίθουσες εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Hilton, όπου πραγματοποιήθηκε το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, έμοιαζαν με ένα μελίσσι σε δημιουργικό οργασμό: Προτού ακόμη ξεκινήσουν επισήμως οι εργασίες του, είχαν ήδη γίνει πάνω από 200 διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Περίπου 115 Τούρκοι επιχειρηματίες συνόδευαν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας σε αυτή την επαναστατική, όπως την χαρακτήρισε η εφημερίδα Guardian, επίσκεψή του. «Δεν κάνουν επέλαση στην Ελλάδα, όπως γράφουν κάποιες εφημερίδες», έλεγε στους διαδρόμους του Φόρουμ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος.

«Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο σημείο μιας ενιαίας, περιφερειακής οικονομίας, όπου οι άνθρωποι, οι υπηρεσίες και τα αγαθά θα κυκλοφορούν πιο εύκολα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν. Σημείωσε δε ότι οι δύο χώρες θα κερδίζουν όχι η μία εις βάρος της άλλης, αλλά συνεργαζόμενες προς κοινό όφελος. Οι προτάσεις που ακούστηκαν στο Φόρουμ προς αυτή την κατεύθυνση ήταν πολλές: κοινή εκστρατεία προσέλκυσης τουριστών από μακρινές αγορές, όπως της Κίνας και της Λατινικής Αμερικής, συνεργασία στον ναυπηγικό κλάδο, ανάληψη κατασκευαστικών έργων από κοινού σε τρίτες χώρες, επέκταση της συνεργασίας στις μεταφορές και την ενέργεια.

Εχοντας ήδη μακρόχρονη εμπειρία από τη διαχείριση δημοσιονομικών κρίσεων (και τα προγράμματα του ΔΝΤ), αρκετοί από τους Τούρκους συμμετέχοντες εμφανίζονταν πρόθυμοι να δώσουν οικονομικές συμβουλές. Ο κ. Μπαμπατζάν τόνισε ότι είναι σημαντική η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και συνεχάρη την κυβέρνηση για την απόφασή της να ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ και της Ε. Ε. Τόνισε ότι η χώρα του πλέον έχει σημαντική εμπειρία στη μείωση της γραφειοκρατίας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, από την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, για την περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων χρειάζονται τρεις σημαντικοί παράγοντες: η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα και η επενδυτική ατμόσφαιρα. Τόσο εκείνος όσο και ο κ. Θ. Πάγκαλος έθεσαν το καίριο ζήτημα της βελτίωσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι τράπεζες

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να επεκτείνεται χωρίς προβλήματα στην Τουρκία παρά τη διεθνή κρίση, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της τράπεζας Αγις Λεώπουλος, που τόνισε ότι η Finansbank συνεισφέρει το 46% της κερδοφορίας του ομίλου της. Ο γενικός διευθυντής της Eurobank Γ. Μαρίνος εξέφρασε την πρόθεση της τράπεζας να ενισχύσει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στην Τουρκία, μέσω της θυγατρικής της Εurobank Tefken. Στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας σκοπεύει να αυξήσει το δίκτυο της τράπεζας με το άνοιγμα 25 – 30 καταστημάτων ετησίως. Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής τράπεζας Ziraat bank στην Ελλάδα Οζνούρ Οζενίς δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις για επέκταση σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή