Η κρίση άγγιξε και τη… νύχτα

Η κρίση άγγιξε και τη… νύχτα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κερασμένα τραπέζια» για να γεμίζει ο χώρος και να λειτουργεί ως «κράχτης» για υποψήφιους πελάτες, ειδικές τιμές για φοιτητές και φθηνότερα μενού είναι μερικές από τις επινοήσεις ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, εστιατορίων και μπαρ για να αντεπεξέλθουν στη μείωση της κίνησης. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μια πόλη που η διασκέδαση είναι σαφώς υπερτιμολογημένη.

Δεν πίστευε ότι μετά τόσα χρόνια θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει μεθόδους «πρωτόβγαλτων», αλλά όταν συνειδητοποίησε ότι η πελατεία είχε πέσει στο μισό και οι θαμώνες δύσκολα παράγγελναν και δεύτερο ποτό, αποφάσισε να κάνει «το μεγάλο βήμα». Να φέρει κόσμο τζάμπα για να γεμίσει το μαγαζί με την ελπίδα ότι θα προσελκύσει και άλλους πελάτες. Ο Νίκος Τ., ιδιοκτήτης γνωστού μπαρ – ρεστοράν, προτιμά να μην αναφερθεί το όνομά του. «Η μείωση τιμών είναι ασφαλώς το πρώτο μέτρο» τονίζει.

Στην ίδια λογική, το νυχτερινό κέντρο όπου εργαζόταν ο κ. Σήφης Δαμανάκης τον χειμώνα και όπου τραγουδούσε γνωστός καλλιτέχνης επέλεξε να κάνει μια καλή προσφορά στους συχνότερους πελάτες, «αυτούς που συντηρούν τα μαγαζιά», τους φοιτητές. Το κέντρο δούλευε μόνο Παρασκευή και Σάββατο. «Είχαμε τη χαμηλότερη τιμή, 130 ευρώ το μπουκάλι απλό ουίσκι με συνοδεία ξηρών καρπών για έξι φοιτητές. Για τους υπόλοιπους ενήλικες κόστιζε 170 ευρώ για 4 άτομα» λέει.

«Να έρθεις από εδώ να μιλήσουμε αλλά μην αργήσεις γιατί άμα έρθει κόσμος θα είναι δύσκολο. Σήμερα σερβίρω μόνος μου, λείπει η γυναίκα μου και θα έχω πολλή δουλειά». Αυτός ήταν ο διάλογος που είχαμε από τηλεφώνου με τον κ. Κώστα Μπέσιο, τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Λεύκα» που λειτουργεί από το 1978 στη οδό Μαυρομιχάλη. Ηταν το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας και όταν φτάσαμε στο μαγαζί στις 9.30, υπήρχαν ήδη έξι τραπέζια ενώ ο κ. Κώστας έπαιρνε παραγγελία από μια παρέα νεοφερμένων. Παϊδάκια, κοτόπουλο στη σχάρα, πατάτες τηγανητές -στο χέρι-, κρασί χύμα, τα «κλασικά». «Με 10-15 ευρώ τρως μια χαρά» μου είπε ο φίλος που μου συνέστησε το συγκεκριμένο μαγαζί ως θεραπεία στην κρίση.

Εδώ και ένα χρόνο ο κ. Κώστας άφησε τη θέση του ιδιοκτήτη στο ταμείο και ανέλαβε χρέη σερβιτόρου. «Λιγόστεψε ο κόσμος, είδα ότι η κατάσταση δεν βγαίνει». Στον αντίποδα, τα εστιατόρια πολυτελείας αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα. Ο ιδιοκτήτης των εστιατορίων «Σπονδή» και «Hytra» κ. Απόστολος Τραστέλης εξηγεί ότι αν και ο κόσμος στον οποίο απευθύνονται δεν έχει επηρεαστεί «τόσο» από την κρίση «υπάρχει ψυχολογική επιβάρυνση από όσα γίνονται». Εκτιμά ότι η αγορά έχει πέσει σε ποσοστό περίπου 30%.

Τα συχνά επεισόδια ως πρόβλημα για τα εστιατόρια του κέντρου επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κουζίνα», κ. Αρης Τσανακλίδης. Θεωρεί όμως ότι δεν πρέπει να αναπαραγάγουμε τη μιζέρια αλλά να κινητοποιηθούμε περισσότερο λόγω κρίσης. «Είναι καιρός ο καθένας να αναρωτηθεί γιατί κάποιος να έρθει στο δικό μου μαγαζί και όχι στου διπλανού και να βελτιώσει αυτά που προσφέρει. Αυτή είναι η απάντηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή