Προτεραιότητα οι επιτυχημένοι

Προτεραιότητα οι επιτυχημένοι

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χωροταξικός καθορισμός των ορίων νέων δήμων και περιφερειών από τον «Καλλικράτη» έχει εκ νέου αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν το χρίσμα. Για τις 11 από τις 13 περιφέρειες, φαίνεται ότι υφίστανται αρκετές υποψηφιότητες. Προς το παρόν, τη διαδικασία βολιδοσκόπησης υποψηφίων στο κόμμα (εντός και εκτός Βουλής) έχει αναλάβει ο κ. Αθ. Τσούρας. Φυσικά, τον τελικό λόγο -ιδίως στις μεγάλες περιφέρειες και δήμους- θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Οι διαδικασίες επιλογής θα διεξαχθούν με διάφορους τρόπους, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα διεξαχθούν ακόμη και προκριματικές εκλογές. Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι ακριβώς επειδή οι εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι το πρώτο σοβαρό τεστ, μετά τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, καλό θα ήταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να μην παραπέμπουν στον σκληρό πυρήνα του κόμματος.

Ως εκ τούτου, για την Περιφέρεια Αττικής μοιάζει να αποκτά προβάδισμα ο νυν νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός, καθώς κρίνεται ότι εκτός από την επιτυχημένη πορεία του στην αυτοδιοίκηση, διαθέτει και προφίλ αρκούντως ουδέτερο, ώστε να προσελκύσει ψηφοφόρους πέρα από το ΠΑΣΟΚ. Παρότι ο νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας -ως στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου την εποχή της ενδοκομματικής κρίσης- είναι επίσης πολύ πιθανόν να λάβει το χρίσμα. Η επιλογή ή όχι του κ. Μίχα θα κριθεί και από τις εξελίξεις στον δήμο Πειραιά. Αν και μέχρι πρότινος, η εκ νέου στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Π. Φασούλα εθεωρείτο δεδομένη, πολλοί στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν θετικά και το ενδεχόμενο τον δήμο να διεκδικήσει τελικώς ο κ. Μίχας. Την Περιφέρεια Αττικής φαίνεται πάντως ότι επιθυμεί να διεκδικήσει και ο δήμαρχος Καλλιθέας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Ασκούνης. Οσον αφορά τον δήμο Αθηναίων, τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι αρκετά. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την υφυπουργό Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά (η οποία πάντως θα προτιμούσε να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής) και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλη. Αν και στο τραπέζι ετέθη κάποια στιγμή και το όνομα του κ. Κ. Σκανδαλίδη, στο ΠΑΣΟΚ γενικώς προτιμούν κάποιον νεότερο με αναγνωρισιμότητα.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από τον πρώην νομάρχη κ. Κ. Παπαδόπουλο, τον τελευταίο καιρό φέρεται να έχει εκδηλώσει πρόθεση διεκδίκησης της συγκεκριμένης περιφέρειας, ο σημερινός νομάρχης Σερρών κ. Στέφ. Φωτιάδης. Συζητήσεις έχουν γίνει και με βουλευτές διαφόρων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν αποδώσει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν «χρυσή ευκαιρία» να κερδίσουν τον δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τον δήμο τόσο η κ. Χρύσα Αράπογλου, όσο και ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ι. Μαγκριώτης.

Απέναντι πάντως στην -εκ των πραγμάτων ισχυρή- υποψηφιότητα του κ. Ι. Μπουτάρη, πολλοί θα προτιμούσαν τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ. Βούγια.

Στην περιφέρεια Κρήτης, πιθανότερος διεκδικητής είναι ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκης, καθώς προκύπτει ότι ο νυν δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ι. Κουράκης θα παραμείνει στη θέση του. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ως δύο κύριους διεκδικητές τους νομάρχες Αιτωλοακαρνανίας κ. Θ. Σώκο και Αχαΐας κ. Δ. Κατσικόπουλο.

Η νυν περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Δήμητρα Μπάστα-Γεωργακοπούλου συγκεντρώνει επίσης κάποιες πιθανότητες. Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν -διορισμένος- περιφερειάρχης Αττικής κ. Η. Λιακόπουλος έχει αρκετές συμπάθειες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν ωστόσο και οι βουλευτές του νομού Λαρίσης κ. Β. Εξαρχος και Ε. Νασιώκας, που θα επιθυμούσαν να λάβουν αυτοί το χρίσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή