Σε άλλους κόσμους Τσίπρας – Αλαβάνος πριν από το συνέδριο

Σε άλλους κόσμους Τσίπρας – Αλαβάνος πριν από το συνέδριο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εβδομάδες πριν από το συνέδριο του ΣΥΝ, η ρήξη που παραμένει ενεργή ανάμεσα σε Αλ. Τσίπρα και Αλ. Αλαβάνο προκαλεί προβληματισμούς στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως διότι αναπαράγει την εικόνα ενός κατακερματισμένου χώρου την ώρα μάλιστα που σχεδόν από παντού απευθύνονται εκκλήσεις για συστράτευση των δυνάμεων. Παράλληλα, όμως, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες από πολλά στελέχη κυρίως, της Ανανεωτικής Πτέρυγας που παρατηρούν να αναπτύσσεται ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο όσον αφορά τις πολιτικές τοποθετήσεις που διατυπώνονται. Ειδικότερα σε αυτή την εκρηκτική όπως διαμορφώνεται, λόγω της οικονομικής κρίσης, συγκυρία.

Τα στελέχη αυτά, εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός των Τσίπρα-Αλαβάνου οδηγεί στην πραγματικότητα τον ΣΥΝ σε συνεχή ριζοσπαστικοποίηση και μετατόπιση σε πιο συγκρουσιακές τακτικές, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή ούτε ψύχραιμη είναι, ούτε υπέυθυνη και δεν συνάδει με την ανανεωτική παράδοση του κόμματος, Επικαλούνται δε, σαν παράδειγμα προκειμένου να αιτιολογήσουν την άποψή τους, την πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, να μην προσέλθει τελικά, στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι Ανανεωτές υποστηρίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά σύρθηκε σε αυτή την επιλογή μόνον και μόνον διότι λίγες ώρες πριν λάβει την απόφασή του, ο Αλ. Αλαβάνος είχε σπεύσει να τονίσει ότι θα ήταν μέγα λάθος της Αριστεράς να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο αρχηγών που όπως υποστήριζε θα εξυπηρετούσε επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.

Παράλληλα, και σε μια δεδομένη στιγμή με τους εργαζόμενους να πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα, είναι διάχυτη η προσπάθεια εντός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για συσπείρωση, στη βάση του ρητού «η ισχύς εν τη ενώσει». Και υπό το βάρος των τελευταίων σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται τη δυσαρέσκεια του κόσμου από την κυβερνητική πολιτική, με τα ποσοστά του να διατηρούνται καθηλωμένα στο 4,6%.

Ωστόσο, συνεχίζονται οι προσπάθειες που γίνονται από ορισμένα ιστορικά στελέχη να επέλθει σε κάποιο βαθμό, έστω και στοιχειώδης, αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των Αλ. Τσίπρα και Αλ. Αλαβάνου, χωρίς πάντως, να διαφαίνεται, τουλάχιστον μέχρι ώρας, κάποια πρόοδος. Αντιθέτως, ο Αλ. Αλαβάνος εμφανίζεται διατεθειμένος να τραβήξει τον δρόμο του με το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης που απαρτίζεται από τμήμα των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ και ανένταχτους της Αριστεράς). Διαμηνύοντας προς την Κουμουνδούρου ότι το σημείο καμπής που διέρχεται η χώρα δεν σηματοδοτεί μόνον το τέλος του δικομματισμού, αλλά και μιας Αριστεράς των μηχανισμών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας την Πέμπτη σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πάτρα.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις Αλαβάνου, υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου, σημείωναν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ επιδίδεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων με στόχο να επανέλθει στην κομματική ιεραρχία, εκτιμώντας ότι δεν κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του, παρά μόνον ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πολιτικά είναι ουσιαστικά απομονωμένος και πως το μικρής απήχησης Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης, συνιστά περισσότερο μόρφωμα παρά συγκροτημένο πολιτικό σχηματισμό η ύπαρξη του οποίου στοχεύει να αποτελέσει μοχλό πίεσης του ΣΥΝ. Είτε για την άντληση μελών και στελεχών του Αριστερού Ρεύματος είτε για να αποδεχθεί η ηγεσία να συναινέσει στην επιστροφή Αλαβάνου σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή