Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Δεν αποπληρώνουν οφειλές προς τρίτους

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Δεν αποπληρώνουν οφειλές προς τρίτους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσθεώρητα αποδεικνύονται τα χρέη για πολλούς δήμους της χώρας. Εδώ και καιρό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στη μέγγενη των δανείων και σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύεται να κάνει ακόμα και το αυτονόητο, να αποπληρώσει δηλαδή τις οφειλές της προς τρίτους. Και μπορεί από το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ να υποστηρίζουν ότι «οι ελληνικοί δήμοι έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δανεισμού συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη της Ε. Ε.», όμως, την ίδια ώρα, γεγονός αποτελεί ότι ο τραπεζικός τους δανεισμός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος, ενώ η σύγκριση με την υπόλοιπη Ε. Ε. είναι τουλάχιστον άστοχη, αφού οι δήμοι εκεί δανείζονται μεν περισσότερο, αλλά έχουν να καλύψουν πλήθος αρμοδιοτήτων, αρκετά πιο σημαντικών απ’ ό, τι οι ελληνικοί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό χρεών των δήμων καλύπτει πλέον το 1% του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας. Μόνο οι δανειακές υποχρεώσεις των ΟΤΑ πρώτου βαθμού προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων φτάνει στα 1,7 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό επί του συνόλου των τακτικών εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, δεδομένου ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που λαμβάνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημοτικά τέλη ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισ. Αυτές τις ημέρες γίνεται και καταμέτρηση των οφειλών των δήμων προς τρίτους (εργολάβους, προμηθευτές κ. ά.). Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το συγκεκριμένο χρέος θα αγγίξει τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια, όλοι οι ΟΤΑ α΄ βαθμού χρωστούν συνολικά ένα ποσό της τάξης τουλάχιστον των 2,5 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν και μια σειρά από βάρη που δεν μπορούν να υπολογιστούν. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις οφειλές των δήμων σε απαλλοτριώσεις. Σύμφωνα με στέλεχος της ΚΕΔΚΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται σε τουριστικούς δήμους που διαθέτουν αρκετές απαλλοτριωτέες εκτάσεις και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς το ποσό αυτών των οφειλών.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας είναι επιβαρυμένοι οικονομικά με χρέη και δάνεια, ωστόσο, βαριά υπερχρεωμένοι είναι περίπου οι 25 – 30. Και βεβαίως, υπάρχουν πάντα και οι δημοτικές επιχειρήσεις, που αποτελούν από μόνες τους μια ξεχωριστή πληγή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή