Περισσότερος χρόνος στους «μικρούς»

Περισσότερος χρόνος στους «μικρούς»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρόσφατη και άγνωστη, μέχρι σήμερα, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να αποδειχθεί ικανή να προκαλέσει σοβαρότατες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς κατοχυρώνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα αυξημένης διαφημιστικής προβολής των μικροτέρων κομμάτων που θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο μας. Καθώς μάλιστα στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, όλα δείχνουν ότι θα κατέλθουν πολλά νέα πολιτικά σχήματα -ήδη έχει αναγγελθεί η Δημοκρατική Αριστερά με πρόεδρο τον κ. Φώτη Κουβέλη, κυοφορείται το κόμμα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ παραμένει εν ζωή και η ΔΡΑΣΗ του κ. Στέφανου Μάνου- μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης που σημειωτέον είναι της Ολομέλειας του ΣτΕ και, επομένως, τελεσίδικη.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αφορμή για να εξετάσει το ανώτατο δικαστήριο αν είναι δίκαιοι -βάσει του Συντάγματος- οι όροι αντιπαράθεσης των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, αποτέλεσε μια προσφυγή του κ. Στ. Μάνου πριν από τις τελευταίες ευρωεκλογές. Ο πρώην υπουργός είχε τότε αποσύρει τη ΔΡΑΣΗ από την προεκλογική αντιπαράθεση, καταγγέλλοντας ως εντελώς άδικο και παράλογο να δίδεται συνολικός χρόνος πολιτικής διαφήμισης μόλις 2 λεπτών στα μικρότερα μη κοινοβουλευτικά σχήματα, τη στιγμή που τα μεγάλα κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., είχαν στη διάθεσή τους 3.500 λεπτά!

Με την προσφυγή του αυτή, ο κ. Μάνος κατ’ ουσίαν προσέβαλε ως αντισυνταγματικές τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις που είχε μόλις υπογράψει ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος. Ζήτησε, μάλιστα, επιπλέον από το ΣτΕ να εξετάσει και τη δυνατότητα διαφανούς ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων, θεωρώντας επίσης άδικη την τεράστια κρατική ενίσχυση που παραδοσιακά λαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. για να «διαφημίζονται» στα κανάλια και στα ραδιόφωνα της χώρας.

Το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ απέφυγε τότε να εκδώσει απόφαση, παραπέμποντας τις θέσεις Μάνου στην Ολομέλεια, η οποία συνεδρίασε μόλις προ 20 ημερών για να δικαιώσει τα περισσότερα από τα επιχειρήματα του πρώην υπουργού.

Κατά πληροφορίες της «Κ», η απόφαση της Ολομέλειας που πρόκειται επισήμως να γίνει γνωστή μόλις καθαρογραφεί, κρίνει ότι, βάσει του Συντάγματος, είναι εντελώς αυθαίρετη η ρύθμιση Παυλόπουλου (και οι αντίστοιχες των προκατόχων του) να δίδεται στα μικρά κόμματα χρόνος πολιτικής διαφήμισης μόλις 2 λεπτών και στα μεγάλα 3.500. Και επιτάσσει στο εξής να γίνεται η διάθεση του διαφημιστικού προεκλογικού χρόνου με ένα σαφώς δικαιότερο και αναλογικότερο σύστημα που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του και την εγγενή αδυναμία των μικρότερων σχηματισμών να «αντιπαρατεθούν» επί ίσοις όροις με τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Επιπλέον, δε, έκρινε αντισυνταγματικό και ένα «τρικ» που είχαν σκαρφιστεί όλοι οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών -το υιοθέτησε και ο κ. Παυλόπουλος- για να εμποδίζουν επί της ουσίας τους νέους σχηματισμούς να καταστήσουν γνωστότερες τις θέσεις τους. Βάσει του τρικ αυτού, μέχρι σήμερα επιτρεπόταν στα μη κοινοβουλευτικά κόμματα να κάνουν χρήση του διατιθέμενου διαφημιστικού τους χρόνου μετά την επίσημη «πιστοποίησή» τους από τον Αρειο Πάγο, δηλαδή μόλις 13 – 15 μέρες προ των εκλογών και όχι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Με άλλα λόγια, το ΣτΕ αξιώνει στο εξής όχι μόνον να δοθεί σαφώς μεγαλύτερος χρόνος πολιτικής διαφήμισης στα μικρά κόμματα, αλλά αυτά να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του, όπως ακριβώς η Ν.Δ., και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αμέσως μόλις προκηρύσσονται εκλογές.

Στο μόνο που δεν δικαιώθηκε ο κ. Μάνος ήταν το αίτημά του για ιδιωτική χρηματοδότηση της διαφημιστικής καμπάνιας των κομμάτων, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι τον σχετικό έλεγχο πρέπει απαραιτήτως να τον έχει η πολιτεία. Με τα δεδομένα αυτά θα έχει πράγματι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις ανάλογες υπουργικές αποφάσεις που θα εκδώσει ο κ. Γιάννης Ραγκούσης (ή όποιος τέλος πάντων βρίσκεται στη θέση του υπουργού των Εσωτερικών), όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να «δοκιμάσει» εκ νέου την πολιτική της νομιμοποίηση μέσω της εθνικής κάλπης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή