Ποια επαγγέλματα θα απελευθερωθούν

Ποια επαγγέλματα θα απελευθερωθούν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο κρίσιμο τέστ της κυβέρνησης στο πεδίο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, που έφθασε ώς τη χρήση του ύστατου όπλου της επιστράτευσης και της επίταξης, φαίνεται πως είναι μόνον η αρχή, καθώς ακολουθεί νομοσχέδιο – «σκούπα» για την απελευθέρωση του συνόλου των κλειστών επαγγελμάτων. Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο και βασίζονται στην υποχρέωση της χώρας να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό το βάρος της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της αναμενόμενης επιβολής τσουχτερού προστίμου, η απελευθέρωση για δεκάδες επαγγέλματα έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος του χρόνου. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που ήδη βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και διαβουλεύσεων, εκτιμάται ότι θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης και είναι πολλοί εκείνοι που προϊδεάζουν για ένα καυτό φθινόπωρο.

Το εύρος των επαγγελμάτων που πρόκειται να απελευθερωθούν είναι μεγάλο, αριθμεί δεκάδες και παραπέμπει σε επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρμοδιότητα ενός μόνον υπουργείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο πεδίο της απελευθέρωσης θα ενταχθούν επαγγέλματα και δραστηριότητες όπως:

– Ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους που σχετίζονται με γεωγραφικούς, πληθυσμιακούς ή αλλους περιορισμούς.

– Οι δικηγόροι σε ό, τι αφορά τις κατώτατες προσδιορισμένες αμοιβές τους, την υποχρεωτική παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια, τους γεωγραφικούς περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματος και την απαγόρευση της διαφήμισης δικηγορικών υπηρεσιών.

– Οι συμβολαιογράφοι σε ό, τι αφορά τις κατώτατες αμοιβές, τους γεωγραφικούς περιορισμούς, την απαγόρευση διαφήμισης, καθώς και τον κλειστό αριθμό άσκησης του εν λόγω επαγγέλματος.

– Οι φαρμακοποιοί σχετικά με τον αριθμό των φαρμακείων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, τα ελάχιστα ποσοστά κέρδους και τις προϋποθέσεις γενικά άσκησης του επαγγέλματος.

– Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί για θέματα που αφορούν τις αμοιβές τους, την υποχρεωτική παρουσία τους σε πολλές δραστηριότητες, αλλά και γενικά ζητήματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

– Οι ορκωτοί λογιστές σε ό, τι αφορά τον περιορισμένο αριθμό των επαγγελματιών που ασκούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς και άλλους περιορισμούς που υπάρχουν ώς σήμερα.

Και ενώ το εύρος των επαγγελμάτων που πρόκειται να απελευθερωθούν δίνει και το μέγεθος της δυσκολίας του εγχειρήματος και των αντιδράσεων που θα προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και μέσα στην κυβέρνηση, μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών, υπάρχουν ήδη διατυπωμένες διαφορετικές προσεγγίσεις που φθάνουν ώς τις κάθετες διαφωνίες. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην απελευθέρωση των κατώτατων δικηγορικών αμοιβών. Ο κ. Καστανίδης σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει την άποψη ότι η απελευθέρωση των δικηγορικών αμοιβών σε ό, τι αφορά τα κατώτατα όριά τους θα έχει ολέθριες συνέπειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή. Ανάλογες αιτιάσεις προβάλλονται και από άλλους υπουργούς, ενώ τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο στην απελευθέρωση επαγγελμάτων, όπως εκείνο του συμβολαιογράφου ή του φαρμακοποιού, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκά δεδομένα τα οποία δεν μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή