Σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων

Σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «μαύρη τρύπα» που δημιουργούν οι μεγάλες υστερήσεις στην είσπραξη των εσόδων και η συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση κινδυνεύουν να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Οι άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο έρχονται να προστεθούν στο προβληματικό κυβερνητικό παρασκήνιο, καθώς ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν φαίνεται να θεράπευσε τις «παιδικές ασθένειες» που δοκίμασαν την εικόνα και κυρίως την αποτελεσματικότητα της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, οι ανακατατάξεις στο κυβερνητικό «χρηματιστήριο» έχουν προκαλέσει πολλές πικρίες, που άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται. Επίσης, είναι εμφανής η σύγχυση για τον ρόλο που επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός στους κορυφαίους υπουργούς του, ενώ στο παρασκήνιο δίδεται σκληρή μάχη για τους τομείς ευθύνης που θα έχει το κάθε υπουργείο και στα περισσότερα εξ αυτών ασαφής είναι μέχρι στιγμής η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

Ηδη, με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια θα λειτουργούν παράλληλα το Διευθυντήριο της Βασιλίσσης Σοφίας υπό τον κ. Γ. Ραγκούση και ο κ. Θ. Πάγκαλος ως επιβλέπων το κυβερνητικό έργο, με την προεδρία της νέας Διυπουργικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι τα πολλαπλά «κέντρα» διεύθυνσης της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε δυσλειτουργίες και τριβές. Ενδεικτική του εκνευρισμού και των εντάσεων που ήδη εκδηλώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ο νόμος Παμπούκη για τις επενδύσεις δέχθηκε σφοδρή κριτική από τους κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου, που το επόμενο διάστημα θα απουσιάζει επί μακρόν στο εξωτερικό, πραγματοποιεί στροφή στην οικονομική πολιτική, αντιλαμβανόμενος ότι τα περιθώρια για νέα εισπρακτικά μέτρα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Μπορεί, δε, να οδηγήσουν σε πλήρη ασφυξία την αγορά.

Ετσι, από το βήμα της ΔΕΘ έθεσε το πρόταγμα της ανάπτυξης, με πρώτο βήμα το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, ενώ νέα ώθηση επιχειρείται να δοθεί στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως προοιωνίζεται η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του ΟΣΕ, αλλά και η παρασκηνιακή ώθηση που δίδει η κυβέρνηση στις διεργασίες στον τραπεζικό τομέα.

Η «στροφή» του κ. Γ. Παπανδρέου είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο από την άκρως πιεστική οικονομική συγκυρία, αλλά και λόγω πολιτικών σταθμίσεων. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως παρά τη διαφορά ασφαλείας που δίδουν στο ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν. Δ. οι δημοσκοπήσεις, ο χειμώνας του 2011 θα είναι ιδιαίτερα βαρύς για το κυβερνών κόμμα. Και τούτο διότι τα περιθώρια ανοχής της κοινής γνώμης είναι πολύ εύκολο να εξανεμιστούν, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο θα κληθεί τους επόμενους μήνες, μέσα στο άκρως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, να υπερασπιστεί δύσκολα πολιτικά εγχειρήματα, με πρώτο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Γ. Παπανδρέου το έχει αναδείξει σε μείζον θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, παρ’ ότι συναντά την αντίδραση μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Βαρύ» πρόγραμμα

Με άλλους λόγους, τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά πλέον και η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη την οικονομία. Ηδη, το πρόγραμμα της οικονομικής πολιτικής έως τα τέλη του έτους είναι αρκετά «βαρύ»:

1. Προϋπολογισμός. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 στις 4 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με το ποια μέτρα θα εφαρμοστούν του χρόνου και ποια θα αντικατασταθούν με άλλα ίσης απόδοσης. Για τον λόγο αυτό, από τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα και κλιμάκιο της τρόικας. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει άμεσα τρόπο να τονώσει τα έσοδα.

2. Επενδύσεις. Το υπουργείο Επικρατείας προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο η αδειοδότηση μεγάλων έργων θα γίνεται με διαδικασίες-εξπρές. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να ενταθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και να εφαρμοστεί ο νέος αναπτυξιακός το γρηγορότερο.

3. Κλειστά επαγγέλματα. Το αργότερο έως τα τέλη του έτους, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από τα αρμόδια υπουργεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

4. Γενική κυβέρνηση – ΔΕΚΟ. Το μεγάλο «αγκάθι» του προϋπολογισμού είναι η οικονομική κατάσταση των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων κ. λπ. Την ίδια ώρα, τα οικονομικά των ΔΕΚΟ συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα.

5. Εργασιακό – Ενιαίο Μισθολόγιο. Μέσα στον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει και ο διάλογος για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

6. Αποκρατικοποιήσεις. Θα πρέπει να έχουν «πάρει τον δρόμο τους» μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή