Τα «εκρηκτικά» υπουργικά δίπολα

Τα «εκρηκτικά» υπουργικά δίπολα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους σημαντικότερους λόγους που ο πρωθυπουργός προχώρησε στη θεσμοθέτηση του «διευθυντηρίου» της Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή των κ. Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσα, Π. Γερουλάνου και Ρεγγίνας Βάρτζελη ήταν η κυβέρνηση να αποκτήσει ενιαίο «βηματισμό» και λόγο. Ομως, ο στόχος αυτός, κατά πολλούς στο κυβερνητικό επιτελείο, έχει ήδη υπονομευτεί, καθώς η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου εμπεριέχει πολλά «εκρηκτικά» δίδυμα υπουργών, που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την αποφυγή της κυβερνητικής πολυφωνίας. Ειδικότερα, στελέχη που γνωρίζουν άριστα την ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης που ορκίστηκε ενώπιον του κ. Καρ. Παπούλια την περασμένη Τρίτη, εκτιμούν πως τα «εύφλεκτα» δίπολα της κυβέρνησης είναι τα εξής:

Γ. Ραγκούσης – Θ. Πάγκαλος: Παρότι τούτο δεν ανακοινώνεται επισήμως, προκειμένου να μην προκληθούν εντάσεις, ο υπουργός Εσωτερικών έχει λάβει από τον κ. Γ. Παπανδρέου το «πράσινο φως» προκειμένου να έχει την ευθύνη συντονισμού της κυβέρνησης. Επισήμως, ο κ. Πάγκαλος έως τώρα δεν έχει αντιδράσει. Ομως, η δυσφορία που εξέπεμψε το περιβάλλον του για το γεγονός ότι δεν μετέχει στο Διευθυντήριο της Βασιλίσσης Σοφίας, κατά πολλούς θεωρείται πρόκριμα μιας «δύσκολης» σχέσης.

Μ. Χρυσοχοΐδης – Χ. Παμπούκης: Ο υπουργός Επικρατείας είναι από τα πρόσωπα οι μετοχές των οποίων στο ενδοκυβερνητικό χρηματιστήριο έπεσαν. Ομως, έχει αναλάβει τον τομέα των επενδύσεων, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις με τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, ούτως ή άλλως, ανέλαβε ένα υπουργείο με αρμοδιότητες μειωμένες σε σχέση, τουλάχιστον, με αυτές που ανέμενε. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις τους εμφανίστηκαν ήδη με αφορμή τον τρόπο λειτουργίας της Διυπουργικής Επιτροπής Επενδύσεων.

Γ. Παπακωνσταντίνου – Λούκα Κατσέλη: Τους προηγούμενους μήνες οι σχέσεις τους δοκιμάστηκαν πολλές φορές. Η κ. Κατσέλη τελικώς εγκατέλειψε το υπουργείο Οικονομίας. Ομως, η μετακίνησή της στο Εργασίας δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό ότι οι σχέσεις τους θα ομαλοποιηθούν, καθώς και θέματα συναρμοδιότητας υπάρχουν, ενώ η κ. Λούκα Κατσέλη προεξοφλείται ότι θα συνεχίζει να εκφράζει απόψεις οικονομικής πολιτικής.

Επίσης, πολλοί εκτιμούν πως προβλήματα είναι πολύ πιθανόν να ανακύψουν με τις αρμοδιότητες εντός των υπουργείων, ειδικά μετά την επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να ορίσει επτά αναπληρωτές υπουργούς.

Ειδικότερα, πολλοί αναμένουν τριβές στο υπουργείο Παιδείας, όπου η κ. Αννα Διαμαντοπούλου καλείται πλέον να συγκατοικήσει με την κ. Φώφη Γεννηματά. Πάντως, οι δύο κυρίες του υπουργείου λέγεται ότι αναζητούν κοινό τόπο για τις αρμοδιότητες που θα έχει η τελευταία στο Παιδείας.

Επίσης, ζητούμενο αποτελούν οι «ισορροπίες» μεταξύ της κ. Κατσέλη και του κ. Γ. Κουτρουμάνη -του οποίου οι μετοχές στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται πολύ ψηλά- καθώς ως φαίνεται από την πρώτη αφαιρείται ο κρίσιμος τομέας της ασφάλισης. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποιος θα αναλάβει τον χώρο της ενέργειας, στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ως γνωστόν, προκάλεσε αντιδράσεις στο περιβάλλον του πρωθυπουργού για τον τρόπο με τον οποίο απέρριψε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής, ενώ, επιπροσθέτως, ο κ. Ν. Σηφουνάκης πέραν της εμπειρίας του, διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στην οικογένεια Παπανδρέου. Τέλος και πριν από τον ανασχηματισμό υπήρχαν υπόγειες έριδες μεταξύ υπουργών που μάλλον θα συνεχισθούν. Συγκεκριμένα, οι κ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Ρέππας δεν διατηρούν τις καλύτερες των σχέσεων, ενώ διαφορετικές προσεγγίσεις έχει ο τελευταίος με την κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή