Αλλαγή στρατηγικής στη Νέα Δημοκρατία

Αλλαγή στρατηγικής στη Νέα Δημοκρατία

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιγμα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της δεξιάς επιχειρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει το κόμμα του αλλά και να μειώσει τον ζωτικό χώρο του ΛΑΟΣ ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στη Ρηγίλλης θεωρούν εφικτή την επαναπροσέγγιση των πολιτών που στις τελευταίες εθνικές εκλογές, είτε έμειναν στο σπίτι τους είτε προσχώρησαν στο κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη, αντιδρώντας στα κυβερνητικά πεπραγμένα της Ν.Δ. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα «στενό» εκλογικό εγχείρημα. Επί της ουσίας, ο κ. Σαμαράς προχωρά ένα ακόμη βήμα προς την «επανιδεολογικοποίηση» του κόμματός του, εγκαταλείποντας τον «μεσαίο χώρο» του κ. Κώστα Καραμανλή.

Η παρουσίαση των προγραμματικών αξόνων της Νέας Δημοκρατίας, ένα είδος προπλάσματος κυβερνητικού προγράμματος, την προηγούμενη εβδομάδα είχε σαφή προσανατολισμό. Απευθύνθηκε σε μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του κόμματος το 2007, δηλαδή τους συνταξιούχους, δεσμευόμενος για αποκατάσταση των συντάξεων, ενώ επέλεξε συγκεκριμένες αιχμές για τους τομείς της παιδείας, του μεταναστευτικού και της εξωτερικής πολιτικής.

«Θα καταργήσουμε τον νόμο για τη μετανάστευση, που μετατρέπει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών» είπε ο κ. Σαμαράς. «Θα αποκαταστήσουμε τον εθνικό χαρακτήρα του υπουργείου Παιδείας. Οπως επιτάσσει σαφώς και το Σύνταγμα… θα αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων, καταργώντας οριστικά την ασυλία εγκληματικών πράξεων» προσέθεσε για την παιδεία, την ίδια στιγμή που συνεργάτες του παρουσιάζουν ως ένα από τα κορυφαία λάθη της διακυβέρνησης Καραμανλή το περίφημο βιβλίο της Ιστορίας.

Ευδιάκριτο ήταν το στίγμα του και για τα εξωτερικά ζητήματα. Ο αρχηγός της Ν.Δ. επιχείρησε να κλείσει προκαταβολικά κάθε σενάριο διαπραγμάτευσης όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε «θέση αδυναμίας», κάνοντας λόγο για ενίσχυση των «κόκκινων γραμμών» έναντι των Σκοπίων και της Τουρκίας, ενώ ανέδειξε τις «γαλάζιες γραμμές», τις θετικές, δηλαδή, επιδιώξεις της Ελλάδας στον διεθνή στίβο.

Την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να απευθυνθεί στην «καρδιά» των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ. συνεπικουρούν δυνάμεις από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης, ενώ μερικοί εκ των στενών του συνεργατών πρωταγωνιστούν στη ζύμωσή τους με την κοινωνία.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για τον πρόεδρο του κόμματος είναι ότι αυτές καθαυτές οι θέσεις σε μικρό βαθμό αναπαράγονται από τα στελέχη του κόμματος, αρκετοί εκ των οποίων άλλωστε ανδρώθηκαν πολιτικά κατά τη διάρκεια της λογικής του «μεσαίου χώρου» υπό τον κ. Κ. Καραμανλή.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον τομέα της οικονομίας, με το κύριο επιχείρημα του κ. Σαμαρά -αυτό του ταχύτατου μηδενισμού του ελλείμματος και της εξόδου από το Μνημόνιο- να μην υποστηρίζεται επαρκώς από το σύνολο των στελεχών.

Οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, οι κ. Δημ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, μπορεί να πλαισίωσαν τον κ. Σαμαρά στην παρουσίαση του προγράμματος, ωστόσο ο μεν πρώτος δεν έχει αποφύγει να διαφοροποιηθεί κυρίως στην «αντιμνημονιακή» ρητορική της ηγεσίας, ο δε δεύτερος -αρμόδιος μάλιστα επί των οικονομικών- έχει αποφύγει κάθε δημόσια δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποστηρικτική των λεγομένων του προέδρου. Σε δεύτερο επίπεδο, αμφιβολίες για τη βασιμότητα των οικονομικών προβλέψεων του επιτελείου της Ρηγίλλης διατυπώνουν σειρά στελεχών, ενώ δημοσίως αποστάσεις πήραν οι τομεάρχες της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης και Κυρ. Μητσοτάκης.

Τον Νοέμβριο του 2009, δύο μόλις ημέρες πριν από την πανηγυρική του εκλογή στην προεδρία της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς από το Ζάππειο ήταν σαφής. «Πρώτα θα κλείσω τις «διαρροές» κι ύστερα θα φέρω κι άλλους. Δεν θα μετακινήσω το κόμμα στα Κεντροαριστερά. Δεν θα αφήσω ανεκπροσώπητη τη μεγάλη μάζα των οπαδών μας!» είχε πει, επί λέξει, τότε. Η ρητορική εκείνη, σε σημαντικό βαθμό, του έδωσε και τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές, αφού ο κ. Σαμαράς κατόρθωσε να συνεγείρει το πληγωμένο από τη συντριπτική ήττα κομματικό ακροατήριο της Ν.Δ. Μένει να αποδειχθεί αν είναι εξίσου πειστική και στην ευρύτερη κοινή γνώμη…

Ουδέποτε σκέφθηκε επιστροφή

«Δεν επιστρέφω, δεν επιστρέφω»! Αυτό διαμηνύει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος παρακολουθεί προβληματισμένος το γαϊτανάκι που εσχάτως στήνεται από διάφορες πλευρές για την ενδεχόμενη επανενεργοποίησή του στη Νέα Δημοκρατία. Οι τακτικοί του συνομιλητές διαβεβαιώνουν ότι από την εκλογική ήττα της Ν.Δ. δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που ο κ. Καραμανλής να υπονόησε, έστω, ότι επιθυμεί την επιστροφή του στα νεοδημοκρατικά δρώμενα. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις που δέχεται για εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση είναι ακριβώς η επιθυμία του να αποφευχθεί μία δημόσια κουβέντα που μοιραία θα χρησιμοποιηθεί και στην εσωκομματική αντιπαράθεση.

«Ο Καραμανλής ουδέποτε υπήρξε αρχομανής. Αποχώρησε οικειοθελώς, σέβεται απόλυτα τη θεσμική ιδιότητα του Αντ. Σαμαρά και δεν προτίθεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα», σημειώνουν συνομιλητές του, αποδίδοντας τη σχετική συζήτηση είτε σε… βασιλικότερους του βασιλέως, είτε σε σκοπιμότητες προσώπων ή κομμάτων εκτός Ν.Δ. Στην αντίπερα όχθη, η υπό τον Αντώνη Σαμαρά ηγεσία επαναλαμβάνει ότι ο κύκλος του κ. Καραμανλή έκλεισε. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει να σταματήσει κάθε σχετική συζήτηση. Για λίγο, όμως, γιατί στη Ν.Δ. όλοι έχουν και εκφέρουν άποψη επί του θέματος, ανατροφοδοτώντας νέο κύκλο συζήτησης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή