Πιο αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες από τους Ελληνες

Πιο αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες από τους Ελληνες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λιγότερο κυνισμό» συστήνει στους Ελληνες δημοσιογράφους στέλεχος του γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Ξέρει να διαβάζει ελληνικά και μελετά καθημερινά όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες. Αυτό που διαπιστώνει είναι ένας διάχυτος μηδενισμός, που ακυρώνει όλα τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων μηνών.

Συνάδελφός του στην ΕΚΤ, που συμμετείχε στη σύνταξη του Μνημονίου, δηλώνει με πάθος πως θέλει να πετύχει το εγχείρημα. «Αν εφαρμοστεί το κείμενο ως έχει δεν θα χρειαστεί ούτε επιμήκυνση ούτε αναδιάρθρωση», επισημαίνει. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιοργκ Ασμουσεν, ο οποίος εκπροσώπησε τον ασθενή Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. «Δεν πρόκειται να πτωχεύσει η Ελλάδα αν η κυβέρνηση ακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί», διαβεβαιώνει, αν και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

«Δεν αποκλείουμε αυτήν την προοπτική, αλλά αν αρχίσουμε να συζητάμε από τώρα το ζήτημα, θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές», πιστεύει από την πλευρά του στενός σύμβουλος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ο οποίος σύντομα θα αναλάβει σοβαρό ρόλο στο πλευρό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι. Στην Ευρώπη υπάρχουν άνθρωποι και δη τεχνοκράτες, που πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα τα καταφέρει. Οι Ελληνες είναι εκείνοι που δυσπιστούν. «Ημουν πολύ αισιόδοξος μέχρι που μίλησα με γνωστό Ελληνα δημοσιογράφο, ιδιαίτερα απογοητευμένο από τη σημερινή κατάσταση», τονίζει από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Ερτελ του Spiegel, ο οποίος υπογράφει τα περισσότερα άρθρα της έγκυρης γερμανικής επιθεώρησης για την Ελλάδα.

Οι δημοσκοπήσεις

Παρουσιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που αφορούν την Ελλάδα ο δρ Πέτερ Μάτουσεκ, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Forsa, υπογραμμίζει ότι το 52% των ερωτηθέντων ήταν τον Μάιο υπέρ του πακέτου στήριξης προς τη χώρα μας. Επιπλέον το 69% των Γερμανών πολιτών θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να εξοστρακιστούν από την Ευρωζώνη κάποιες χώρες και να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα. Παρά την αντίθετη εντύπωση που σχηματίστηκε λόγω της εκστρατείας της εφημερίδας Bild και του περιοδικού Focus, τα δύο τρίτα των Γερμανών εξακολουθούν να θεωρούν τους Ελληνες έναν πολύ συμπαθητικό λαό. Επίσης, σχεδόν το 60% θεωρεί την Ελλάδα ιδανικό προορισμό διακοπών. «Αλληλεγγύη και συμπάθεια» είναι οι λέξεις που επανέρχονται στα χείλη Γερμανών βουλευτών.

Ωστόσο, η Βιόλα φον Κράμον, βουλευτίνα των Πρασίνων στο Μπούντεσταγκ, διατυπώνει ένα παράπονο: «Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αποζημιώσεις σε όσους Γερμανούς τουρίστες έχασαν τις διακοπές τους εξαιτίας των φετινών απεργιών. Ως σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή