Ο Β. Κόκκινος για το ’89 και τη δίκη Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Β. Κόκκινος για το ’89 και τη δίκη Ανδρέα Παπανδρέου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατυχείς χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Β. Κόκκινος τις αναφορές που έκανε ο κ. Κ. Μητσοτάκης στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ σχετικά με τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος τον άψογο, όπως τον χαρακτηρίζει τρόπο, με τον οποίο λειτούργησε το Ειδικό Δικαστήριο και υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις του βασίστηκαν αποκλειστικά στα στοιχεία της ακροαματικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού ότι «εάν κουνούσα το μικρό μου δαχτυλάκι θα είχε καταδικαστεί ο Ανδρέας, αλλά δεν το έκανα», ο κ. Κόκκινος σε χθεσινή του επιστολή προς την «Κ», σημειώνει: «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, εν τη ρύμη του λόγου, ατύχησε! Επρόκειτο, πράγματι, περί μίας ατυχέστατης εκφράσεως, όπως άλλωστε ο ίδιος ανεγνώρισε εμμέσως στη συνέχεια της συνεντεύξεώς του». Ακολούθως παραθέτει την απάντηση του τέως πρωθυπουργού σε διευκρινιστική επί του προκειμένου ερώτηση του Αλ. Παπαχελά: «Εγώ δεν ανακατεύθηκα ευθέως στη Δικαιοσύνη. Και όταν είπα ότι αν κινούσα το δαχτυλάκι μου, δεν εννοούσα ότι θα μιλούσα εις τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σε δικαστή. Αυτό δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου, ούτε το διανοήθηκα. Εννοούσα ότι θα φρόντιζα η κατηγορία να ήταν περισσότερο θεμελιωμένη, διότι αν ενθυμείσθε εκείνη την εποχή και ο κατήγορος, ο εισαγγελεύς, ήταν βουλευτής και η κατηγορούσα αρχή ήταν πολύ πιο αδύνατη από την υπεράσπιση. Η υπεράσπιση του Ανδρέα ήταν πολύ δυνατή. Η κατηγορία έμεινε ουσιαστικά ανυπεράσπιστη».

Ο κ. Κόκκινος επισημαίνει ότι «οι συγκροτήσαντες το Ειδικό Δικαστήριο ανώτατοι Ελληνες δικαστές ούτε εδέχθησαν τις οποιεσδήπτοε πιέσεις ούτε ήταν δυνατόν να επηρεασθούν στην διαμόρφωση της δικανικής των πεποιθήσεως, από πιέσεις ή υποδείξεις οθενδήποτε προερχόμενες». Αναφερόμενος δε στις γενικότερες συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η δίκη, τονίζει: «Το Ειδικό Δικαστήριο τότε, εν μέσω μιας ατμόσφαιρας πρωτοφανούς οξύτητος των πολιτικών παθών, την οποία συνεχώς υπεδαύλιζαν ακρίτως τόσον κάποιοι ανεύθυνοι πολιτικοί, όσον, δυστυχώς, ακόμη και έγκριτες εφημερίδες, ετήρησε απολύτως την ψυχραιμία του, έφερε σε πέρας με άψογες διαδικασίες το βαρύ έργο του και κατέληξε στις τελικές του αποφάσεις επί τη βάσει των στοιχείων της ακροαματικής διαδικασίας και μόνον αυτών. Χωρίς να επηρεασθεί ούτε από τις απειλές και αποδοκιμασίες των «κεκρακτών» που παρέμεναν συνεχώς προ του μεγάρου του Αρείου Πάγου, καταλλήλως τροφοδοτούμενοι, ούτε από ανώνυμες επιστολές, ούτε από δημοσιογραφικές και άλλες επιθέσεις εκείνων, οι οποίοι, ενώ είχαν ανακινήσει την όλη υπόθεση, κατέκριναν το Δικαστήριο διότι ερευνούσε τις κατηγορίες, που οι ίδιοι είχαν διατυπώσει. Υπενθυμίζω μόνον το γεγονός ότι αείμνηστος ιδιοκτήτης απογευματινής εφημερίδος μεγάλης κυκλοφορίας, έμπειρος δε και μαχητικότατος δημοσιογράφος, για να καταδείξει την ευθύνη του τότε πρωθυπουργού, εκ της παραλείψεώς του να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα κατά του Κοσκωτά, προς αποτροπήν της ζημίας των ΔΕΚΟ, εδημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Συνένοχος ή βλαξ»».

Καταλήγοντας, ο κ. Κόκκινος σημειώνει ότι η παρέμβασή του γίνεται «για την ιστορία, την οποία επιβάλλεται όλοι να σεβόμεθα, πολύ περισσότερο όταν η αλλοίωσή της δεν προσφέρει πλέον σε κανέναν οποιοδήποτε πολιτικό όφελος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή