ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κάλπη καθορίζει τις κινήσεις της Ν.Δ.

Η από μηνών πρόβλεψη των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά ότι επίκεινται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν εντάσσεται στο δόγμα ότι στην πολιτική λέγονται πράγματα που δεν γίνονται και γίνονται άλλα που δεν λέγονται. Στην προκειμένη περίπτωση, ακόμη και εκείνοι που πραγματικά το πίστευαν ότι η πολιτική συγκυρία κρύβει απρόοπτα δεν περίμεναν ότι μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, η Ν. Δ. θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το ορατό ενδεχόμενο η αυτοδιοικητική κάλπη να αποτελέσει τον προπομπό εθνικών εκλογών. Σήμερα, ο πρόεδρος του κόμματος αλλά και το επιτελείο του εμφανίζονται σχεδόν να προεξοφλούν ότι τα οικονομικά δεδομένα δρομολογούν τις εξελίξεις και ότι οι νέες κάλπες είναι κοντά, είτε πριν από την εκπνοή της χρονιάς είτε μέχρι την άνοιξη του 2011. Απολύτως ενδεικτικό των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι το επιτελείο της Ρηγίλλης επεξεργάζεται ήδη και σε βάθος τη στάση και τα επιχειρήματα που θα αρθρώσει η Ν. Δ. στην περίπτωση που αναδειχθεί η ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Σε αυτήν τη φάση, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη συσπείρωσης του εκλογικού σώματος εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη μη απόδοση ευθύνης στη Ν. Δ. για τυχόν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο ίδιος και ορισμένοι από τους συνεργάτες του παρακολουθούν με επιφύλαξη τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να προχωρεί σήμερα το βράδυ στην προκήρυξη εθνικών εκλογών. Η επιφύλαξη αυτή συνδέεται με δύο παράγοντες: Πρώτον, ότι, όπως σημειώνουν στελέχη της Ρηγίλλης, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνος τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνομιλητές – δανειστές της χώρας δίνουν το πράσινο φως για μία τέτοια εξέλιξη. Και δεύτερον, ότι είναι πολιτικά πρωτοφανές (και πιθανότατα αντισυνταγματικό) να προκηρύξει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές χωρίς να έχει διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Γι’ αυτό μιλούν ήδη για μπλόφα εκ μέρους του κ. Παπανδρέου και πιθανολογούν ότι σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα κλιμακώσει την απειλή των πρόωρων εκλογών εν όψει του δεύτερου γύρου, χωρίς ωστόσο και να τις προκηρύξει. Αν παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός υλοποιήσει άμεσα την «απειλή» του, τότε ο κ. Σαμαράς θα απαντήσει με το δικό του διάγγελμα στο οποίο θα χρεώσει την ευθύνη της αποσταθεροποίησης στον Γ. Παπανδρέου και θα εγγυηθεί ότι υπάρχει εναλλακτική διαδρομή.

Οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι αργά ή γρήγορα ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει οδό διαφυγής μέσω κάλπης, διότι η αδυναμία εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που το Μνημόνιο ορίζει και η εξ αυτής αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών.

Στη βάση αυτού του σκεπτικού, θεωρούν πολύ πιθανή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχο σενάριο προς ανάλυση είναι αυτό της αδυναμίας ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αν αυτό προκύψει, τότε ο κ. Σαμαράς θα εξαντλήσει την προσπάθεια για μη συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση, καθώς δεν επιθυμεί να χρεωθεί τις ευθύνες για τις μετέπειτα εξελίξεις από κοινού με τον πρωθυπουργό. Επειδή, ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτή η ανάγκη θα προκύψει μέσα σε ένα σκηνικό εκρηκτικών πιέσεων για διασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, ετοιμάζει από τώρα την επιχειρηματολογία, αλλά και τις προϋπόθέσεις που θα θέσει για τυχόν συμμετοχή του κόμματός του. Προϋποθέσεις που θα είναι μάλλον απαγορευτικές για συνεργασίες, αφού θα έχουν στον πυρήνα τους το αίτημα για ριζική αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.