Μετά τις εκλογές η μάχη για τις λίστες

Μετά τις εκλογές η μάχη για τις λίστες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις κρίσιμες παραμέτρους που δεν έχει παραδόξως αναδειχθεί στην εκλογολογία των τελευταίων ημερών είναι ότι σε περίπτωση προσφυγής σε εθνικές κάλπες μέχρι τον Μάρτιο, η αναμέτρηση -βάσει νόμου- θα διεξαχθεί με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Γεγονός που δεν έχει προηγούμενο από το 1985 και μονοπωλεί ευλόγως τις συζητήσεις των βουλευτών, καθώς η επανεκλογή τους θα συναρτάται πλέον αποκλειστικώς από τις βουλές του αρχηγού τους. Και μπορεί μεν στο ΠΑΣΟΚ να μην αναμένονται σε μια τέτοια περίπτωση μεγάλες εκπλήξεις (δεδομένου ότι η σύνθεση της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας φέρει τη σφραγίδα του κ. Γ. Παπανδρέου), στη Ν. Δ. ωστόσο οι περισσότεροι βουλευτές δεν κρύβουν την αγωνία τους για τη φημολογούμενη βούληση του κ. Σαμαρά να επιφέρει πλήρη ανανέωση στο κόμμα του.

Το Μαξίμου επισήμως διαψεύδει ότι έχει γίνει οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, προκειμένου να μην επιδεινωθεί το ήδη βεβαρημένο κλίμα στο ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν άλλωστε ως «πολιτικώς αυτονόητο» ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο κ. Παπανδρέου θα τοποθετούσε στις λίστες τους ήδη εκλεγμένους βουλευτές -με τη σειρά που εξελέγησαν το 2009- αντικαθιστώντας απλώς τους τρεις που διεγράφησαν (Γ. Δημαράς, Β. Οικονόμου, Σ. Σακοράφα). Οι ίδιες πηγές ωστόσο δεν κρύβουν ότι πρόθεση του κ. Παπανδρέου θα ήταν να τοποθετήσει και νέα πρόσωπα στις θέσεις των πρώτων επιλαχόντων ανά τη χώρα προκειμένου να ανανεώσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ.

Για τον κ. Αντώνη Σαμαρά, πάλι, η αντίστοιχη διαδικασία μόνον ανώδυνη δεν αναμένεται. «Οι λίστες θα παραμείνουν κατά 90% ως έχουν» ισχυρίζονται -χωρίς να γίνονται πιστευτοί- συνομιλητές του κ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι η ανανέωση θα σηματοδοτηθεί αποκλειστικώς από ένα νέο σε πρόσωπα ψηφοδελτίο Επικρατείας. Με τον τρόπο τους δηλαδή μεταξύ άλλων υπονοούν ότι ο κ. Δημ. Σιούφας δεν θα έχει μάλλον θέση στις επόμενες εκλογές, ενώ αβέβαιο παραμένει και το μέλλον του κ. Ευ. Αντώναρου, που πάντως επιθυμεί την επανεκλογή του.

Με το ίδιο πνεύμα πολλοί προεξοφλούν μια τιμητική αποστρατεία και του κ. Προκ. Παυλόπουλου, του τρίτου δηλαδή της καραμανλικής τρόικας, αν και ο ίδιος προφανώς ελπίζει ότι λόγω της λειψανδρίας στην Α΄ Αθήνας (έχουν ήδη αποχωρήσει οι Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Βουλγαράκης, Αννα Μπενάκη) ο κ. Σαμαράς θα πεισθεί εντέλει να τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να συνυπολογίσει στις αποφάσεις του και την εκλογική «κάθοδο» της κ. Μπακογιάννη. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, για παράδειγμα, αν το νέο κόμμα εκλέξει βουλευτή θα περιορίσει τις δύο γαλάζιες έδρες σε μία.

Συνεπώς, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει εκ των προτέρων να επιλέξει αν θα «προτιμήσει» τον πρώτο σε σταυρούς το 2009 Λ. Αυγενάκη ή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μ. Κεφαλογιάννη. Αν το κόμμα Μπακογιάννη πιάσει το πολυπόθητο 3% ανάλογα προβλήματα θα προκύψουν και σε άλλες περιφέρειες. Εξ ου και οι γαλάζιοι βουλευτές που εσχάτως μοιάζουν να ανησυχούν περισσότερο είναι όσοι στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές την κ. Μπακογιάννη, οι οποίοι δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν σύντομα το δίλημμα της επισφαλούς προσχώρησής τους στον νέο σχηματισμό ή της αβέβαιης τοποθέτησής τους σε εκλόγιμη θέση από τον κ. Σαμαρά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή