Ολα όσα πρέπει να ξέρετε πριν από την κάλπη

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε πριν από την κάλπη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από την κάλπη, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους μερικά πολύ κρίσιμα σημεία της όλης διαδικασίας, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν «παγίδες». Κι αυτό γιατί οι συνδυασμοί είναι μεν λιγότεροι, λόγω «Καλλικράτη», ωστόσο οι υποψήφιοι είναι πολλοί, ενώ η σταυροδοσία είναι μια διαδικασία εντελώς διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες. Μερικές λεπτομέρειες-υπενθυμίσεις, οδεύοντας προς την κάλπη:

1. Τι πρέπει να ξέρουμε γενικά για τις αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης».Β>

Σε αυτές τις εκλογές, επαναφέρεται η ρύθμιση του 50% «συν» για την ανάδειξη της δημοτικής αρχής. H θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών από τις επόμενες εκλογές (Ιούνιος 2014) θα είναι πενταετής.

2. Πώς ψηφίζoυμε για περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη.Β>

Ψηφίζουν όλοι οι εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της περιφέρειας. Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Αττικής, όλοι οι δημότες των δήμων του νομού, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλοι οι δημότες των δήμων και κοινοτήτων των περιφερειακών ενοτήτων (νομών) Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Οι αντιπεριφερειάρχες δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης προκειμένου να εκλεγούν. Επίσης οι ψηφοφόροι μιας περιφερειακής ενότητας (νομού) δεν βάζουν σταυρό προτίμησης σε περιφερειακούς συμβούλους άλλων περιφερειακών ενοτήτων (νομών) της περιφέρειας.

3. Για την εκλογή των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής τους περιφέρειας, ο εκλογέας μπορεί να θέσει αριθμό σταυρών προτίμησης ως εξής.Β>

Αν ο αριθμός των εδρών είναι από 1-3 τότε ο αριθμός των σταυρών είναι 1.

Αν ο αριθμός των εδρών της περιφέρειας είναι από 4-7 τότε οι σταυροί μπορεί να είναι 2.

Αν ο αριθμός των εδρών είναι από 8-12 τότε οι σταυροί μπορεί να είναι 3.

Και τέλος αν ο αριθμός των εδρών της εκλογικής περιφέρειας είναι 12 και πάνω τότε ο αριθμός των σταυρών μπορεί να είναι έως και 4.

4. Πώς ψηφίζουμε για δημοτικό συμβούλιο.Β>

Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, δηλαδή σε όσους δεν επήλθε καμία μεταβολή με τις διατάξεις του «Καλλικράτη», ανεξαρτήτως πληθυσμού, ο εκλογέας μπορεί να θέσει μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή σε όσους συνενώθηκαν με το σχέδιο «Καλλικράτης», και έχουν κατοίκους άνω των 100.000, διαιρούνται σε δημοτικές κοινότητες (πρώην δημοτικά διαμερίσματα) ο εκλογέας μπορεί να βάλει.

Ενα σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις δημοτικούς συμβούλους.

Μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει περισσότερους από τρεις δημοτικούς συμβούλους.

Ενα σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών του δήμου.

5. Για συμβούλιο τοπικής-δημοτικής κοινότητας.Β>

Ο δημότης μπορεί να βάλει μέχρι 2 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και 1 σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή