Τι φοβάται ο κ. Παπανδρέου και τι θα ζητήσει η τρόικα

Τι φοβάται ο κ. Παπανδρέου και τι θα ζητήσει η τρόικα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δύσκολη «επόμενη ημέρα» στην υλοποίηση του Μνημονίου, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα, φοβίζει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον οδήγησε στην επιλογή να θέσει με ένταση το εκλογικό δίλημμα, μετατρέποντας τη σημερινή αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει πως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2011 απαιτεί γενναίες και με μεγάλο πολιτικό κόστος αποφάσεις, καθώς τα περιθώρια περαιτέρω περικοπών στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών είναι εξαιρετικά περιορισμένα έως ανύπαρκτα, ενώ η αναμενόμενη παράταση της ύφεσης μειώνει δραματικά τις προσδοκίες για βελτίωση στο σκέλος των εσόδων. Ετσι, προεξοφλείται πως, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταγάγει σήμερα το βράδυ μια «καθαρή» εκλογική νίκη, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, παρότι η Ν.Δ. δεν έχει εγείρει σχετικό αίτημα.

Πάντως, η επιλογή του κ. Παπανδρέου έχει προκαλέσει τη δυσφορία της τρόικας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ αιφνιδιάστηκαν από το δίλημμα που έθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός και εκτιμούν πως η δυναμική των αλλαγών που είχε αποκτήσει η κυβέρνηση τείνει να χαθεί. Κατηγορηματικά αντίθετος με την προοπτική των πρόωρων εκλογών είναι και ο επιχειρηματικός κόσμος, ενώ ορατές υπήρξαν και οι επιπτώσεις της «εκλογολογίας» στις αγορές, όπου το spread των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε τις 900 μονάδες βάσης, από 650, προτού ο κ. Παπανδρέου αναφερθεί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή