Το Μνημόνιο, οι κάλπες και οι φόβοι Παπανδρέου

Το Μνημόνιο, οι κάλπες και οι φόβοι Παπανδρέου

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα βλέμματα στραμμένα στον κ. Γ. Παπανδρέου θα βρίσκονται από τις 9.30 σήμερα το βράδυ, οπότε και θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα του συσχετισμού μεταξύ των κομμάτων, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας και πρωτίστως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το ερώτημα για το οποίο θα αναμένουν απάντηση από τα πρωθυπουργικά χείλη θα είναι βεβαίως κατά πόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου θα υλοποιήσει την «απειλή» να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές εάν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι θετικό για το κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να κατέληξε στην επιλογή να θέσει το εκλογικό δίλημμα υπό τον φόβο της «επόμενης ημέρας» στην υλοποίηση του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου λέγεται πως έχει πλήρη επίγνωση ότι η επίτευξη των στόχων του Μνημονίου για το 2011 απαιτεί νέα μέτρα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και εκτίμησε πως δεν είναι δυνατόν να ληφθούν χωρίς να έχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση από το σώμα των ψηφοφόρων, όταν μάλιστα σύσσωμη η αντιπολίτευση βρίσκεται «απέναντί» του.

Μέχρι να προκύψουν τα αποτελέσματα από τις κάλπες και ο κ. Γ. Παπανδρέου να «συναθροίσει», όπως είχε αναφέρει στην προ δύο εβδομάδων διακαναλική του συνέντευξη, όλα τα δεδομένα, κάθε πρόγνωση για τις τελικές επιλογές του πρωθυπουργού αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι παρακινδυνευμένη. Βεβαίως, τα τελευταία 24ωρα, στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου μεταδίδουν πως δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να οδηγήσει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τη χώρα σε εκλογική περιπέτεια. Οπως αφήνουν να εννοηθεί, εάν από τις επιδόσεις των υποψηφίων ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας προκύπτει ότι το κυβερνών κόμμα διατηρεί πανελλαδικά προβάδισμα της τάξης των τεσσάρων – πέντε ποσοστιαίων μονάδων και άνω, ο κ. Παπανδρέου θα «υποχρεωθεί» να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και θα αποσύρει από το τραπέζι το όπλο των πρόωρων εκλογών.

Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πηγές, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μετά το εκλογικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, εάν στις σημερινές κάλπες υπάρξει γενικευμένη αποδοκιμασία της κυβέρνησης: Τούτο, λέγεται, θα συμβεί στην περίπτωση κατά την οποία η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων, που είχε το ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν. Δ. στις εθνικές εκλογές του 2009, εμφανίζεται να έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.

Πάντως, αξιόπιστες πηγές επιμένουν πως ο κ. Παπανδρέου έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί σε συνομιλίες με στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του ότι επιθυμεί την «καθαρή λύση» των πρόωρων εθνικών εκλογών ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος. Εάν όντως τούτο ισχύει, δεν θα είναι δύσκολο για τον πρωθυπουργό να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής ακόμη και εάν το ΠΑΣΟΚ έχει διασφαλίσει μια σχετικά «καθαρή» διαφορά από τη Ν. Δ., αφού η αντιπολίτευση προεξοφλείται ότι θα ερμηνεύσει τα σημερινά αποτελέσματα ως αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και ο κ. Γ. Σγουρός δεν είναι πρώτος στην περιφέρεια Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, συνομιλητές του κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρουν πως με τη δήλωση στην οποία θα προβεί αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα αποσαφηνίσει το πολιτικό τοπίο, καθώς ήδη η ρευστότητα των τελευταίων ημερών έχει εμφανείς επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη άνοδο των spreads.

Πάντως, πολλά έμπειρα στελέχη θεωρούν τις εκλογές κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς μπορεί να οδηγήσουν είτε σε μη αυτοδυναμία είτε σε οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, που δεν θα επιτρέπει την λήψη επώδυνων πλην απαραίτητων μέτρων. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν πως ακριβώς στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην έχει μόνος εκείνος την ευθύνη λήψης των μέτρων αυτών.

Κινήσεις για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας

Δύο κρίσιμες παράμετροι προβληματίζουν τον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού, για την «επόμενη ημέρα», εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου τελικώς προκρίνει να μην προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Πρώτον, πώς η εκλογολογία δεν θα αποτελεί εφεξής μόνιμο στοιχείο του πολιτικού σκηνικού. Και δεύτερον, πώς θα επιτύχει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, στην οποία θα επανέλθει η «μετρολογία» λόγω της επικείμενης ανακοίνωσης του ελλείμματος του 2009.

Προκειμένου να δώσει οριστικό τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, στον κ. Γ. Παπανδρέου έχει προταθεί στη δήλωση που θα κάνει σήμερα το βράδυ να δεσμευθεί προσωπικά ότι η κυβέρνηση θα κριθεί πλέον στο τέλος της τετραετίας.

Επίσης, έχει υπάρξει εισήγηση στον πρωθυπουργό, εάν δεν προχωρήσει στον εκλογικό αιφνιδιασμό, να κάνει κάποια άλλη «θεαματική» κίνηση. Στην κατεύθυνση αυτή, στο παρασκήνιο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται φημολογία για νέες αλλαγές στην κυβέρνηση με επίκεντρο το οικονομικό επιτελείο. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί κριτική για τη μεγάλη υστέρηση στον τομέα των εσόδων, αλλά και για τους χειρισμούς στο ζήτημα της περαίωσης, που θεωρείται ότι έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή