H σχέση δημοτικών και εθνικών εκλογών

H σχέση δημοτικών και εθνικών εκλογών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική σημασία είχαν πάντα οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρόκριμα όμως για την έκβαση των εθνικών εκλογών δεν υπήρξαν ποτέ. Το μήνυμά τους ήταν πάντα πιο περίπλοκο και αντανακλούσε τάσεις που ξεπερνούσαν τον βουλευτικό εκλογικό κύκλο.

Οι πρώτες δημοτικές εκλογές της μεταπολίτευσης έγιναν τον Μάρτιο του 1975, με νωπή την απόλυτη πλειοψηφία της Ν. Δ., αλλά και στο υπόβαθρο του πραξικοπήματος της πιτζάμας. Στη γλώσσα της εποχής μεταφράστηκε σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δημοκρατικές δυνάμεις (Ε. Κ., ΠΑΣΟΚ, Αριστερά) και τη Ν. Δ. και κατέληξε σε θρίαμβο των πρώτων. Ο Γ. Παπαθεοδώρου κέρδισε την Αθήνα με 53,4%. Ο δήμος θα έμενε στα χέρια της Κεντροαριστεράς τα επόμενα 11 χρόνια.

Οι δημοτικές εκλογές του 1986 ήταν οι πιο πολιτικές στην μεταπολιτευτική ιστορία. Η ίδια η Ν. Δ. τις μετέτρεψε σε κορυφαία πολιτική μάχη, κατεβάζοντας κορυφαία της στελέχη στους τρεις μεγάλους δήμους. Από την άλλη πλευρά η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων είχε πάψει να υφίσταται. Η Κεντροδεξιά κέρδισε τους τρεις μεγάλους δήμους και άνοιξε έναν ηγεμονικό κύκλο που έκλεισε μόλις το 1993. Ο Κ. Καραμανλής δεν έχασε ποτέ εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Η νίκη του το 1998, στο νέο τοπίο που είχε διαμορφώσει ο Καποδίστριας, ήταν ένας πολιτικός σεισμός που τον εδραίωσε στην ηγεσία της Ν. Δ. Η κυβέρνηση Σημίτη όμως άντεξε στις εκλογές του 2000. Το 2002 η Ν. Δ. πήρε κεφάλι στις νομαρχίες, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ λόγω της επιλογής Τζαννετάκου δεν υπέστη την αναμενόμενη συντριβή. Η μακροπρόθεση τάση ήταν η ενίσχυση Καραμανλή, που κέρδισε τις εκλογές του 2004 και τις αυτοδιοικητικές του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή