Το «τσουνάμι» λευκών-άκυρων και το φαινόμενο Δημαράς

Το «τσουνάμι» λευκών-άκυρων και το φαινόμενο Δημαράς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν ήταν η αποχή που μας εξέπληξε. Αυτό που ουδόλως είχαμε προβλέψει ήταν το «τσουνάμι» των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων. Πραγματικά μου είναι αδιανόητο -μην πω και φοβιστικό για το μέλλον- ότι περισσότεροι από 540.000 πολίτες πήγαν στις κάλπες μόνο και μόνο για να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό»…

Η «εξομολόγηση» ανήκει σε έναν εκ των παλαιότερων κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, και ήταν η απάντησή του στο τι τον εξέπληξε περισσότερο από το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Και πράγματι, η επισήμανσή του ότι στις κάλπες βρέθηκαν 225.392 λευκές ψήφοι και 319.840 άκυρες, είναι ένα από σημαντικότερα «παράδοξα» που ανέδειξε η αυτοδιοικητική κάλπη. Διότι, σημειωτέον, μία ψήφος δεν κρίνεται άκυρη αν, π.χ., βάλει εκ λάθους ένας πολίτη 4 αντί 3 σταυρούς σε ένα ψηφοδέλτιο. Επομένως το 9,1% που άθροισε τούτη τη φορά η κατηγορία «λευκών» και «άκυρων» ήταν μια απολύτως συνειδητή επιλογή αποδοκιμασίας των κομμάτων από μισό εκατομμύριο ενεργούς ψηφοφόρους, που είτε έβαλαν στον φάκελο ένα λευκό χαρτί είτε και έγραψαν πάνω στις ψήφους τους ό,τι… αισθάνονται για το πολιτικό σύστημα!

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων αναδεικνύει και δύο ακόμη πρωτοφανή ρεκόρ, που μόνον άσχετα δεν είναι με τη «στρατηγική» που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην προσπάθειά τους να «εκμαιεύσουν» την ψήφο μας. Το πρώτο αφορά βέβαια τον κ. Γιάννη Δημαρά. Ουδέποτε στη μεταπολίτευση υπήρξε ανεξάρτητος υποψήφιος που κατόρθωσε να λάβει άνευ κομματικής στήριξης 228.115 ψήφους. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος, αρκεί και μόνον η επισήμανση ότι, αν τούτο συνέβαινε σε εθνικές εκλογές, ο πρώην δημοσιογράφος θα έμπαινε απευθείας στη Βουλή με 12 βουλευτές(!), καθώς οι ψήφοι του αναλογούν στο 4,19% της επικράτειας.

Συνέπεια τούτου ήταν και το τρίτο ρεκόρ που κατεγράφη και παραδόξως αποσιωπήθηκε. Ελέχθη και ορθώς ότι το μεν ΠΑΣΟΚ έχασε 1,1 εκατ. ψήφους σε σχέση με το 2009 και η Ν.Δ. 520.000. Αυτό, ωστόσο, που και τα δύο κόμματα επιδίωξαν να περάσει απαρατήρητο ήταν ότι οι ψήφοι που συνολικώς συγκέντρωσαν ήταν λιγότερες ακόμη και από εκείνες της πρωτοφανούς αποχής των ευρωεκλογών του 2009. Και τούτο διότι στη δύναμή τους τούτη τη φορά συνυπολόγισαν και τη στήριξη που τους παρείχε ο ΛΑΟΣ σε 6 περιφέρειες, με συνέπεια η συνολική εκλογική «ισχύς» τους να εμφανίζεται οριακώς πάνω από αυτήν του 2009, ενώ στην πραγματικότητα είναι ακόμη χαμηλότερη.

Για να καταλάβει κανείς το «νόημα» αυτού του ρεκόρ, η αθροιστική δύναμη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. όχι μόνον κατέγραψε ιστορικό… ναδίρ, αλλά συνυπολογισμένων της αποχής και των λευκών/ακύρων υποχώρησε για πρώτη φορά στο 43% των περίπου 8,5 εκατομμυρίων πολιτών, που είναι το πραγματικό εκλογικό σώμα! Είναι δηλαδή σαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. να δικαίωσαν εν τοις πράγμασι τα ποσοστά της τάξεως του 20-25% που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις, καθώς απεδείχθη περίτρανα πλέον ότι οι περιβόητοι «αδιευκρίνιστοι ψηφοφόροι» είτε εστράφησαν σε άλλα κόμματα, είτε εξέφρασαν την αγανάκτησή τους με λευκά και άκυρα, είτε έμειναν στον… καναπέ τους. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως τα προαναφερθέντα ρεκόρ θα καταρριφθούν πολύ σύντομα. Ισως και απόψε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή