Απειλητικός ο Σόιμπλε κατά της Αθήνας

Απειλητικός ο Σόιμπλε κατά της Αθήνας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πήρε χθες τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης που εκδηλώθηκε μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, μετά τις δηλώσεις, προχθές, του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Αγκελα Μέρκελ. Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός και απειλητικός: «Οταν άκουσα τα σχόλια του κ. Παπανδρέου, με όλο τον σεβασμό, σκέφτηκα ότι η Ελλάδα είναι ο αποδέκτης σημαντικής αλληλεγγύης από την Ε.Ε. και τη Γερμανία. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά μιας αντιπαράθεσης, την οποία νωρίτερα επιχείρησαν να κατευνάσουν τόσο ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι, όσο και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρούντερλε.

Μάλιστα, αργά το βράδυ η κυβέρνηση κατά ένα τρόπο «σήκωσε το γάντι» του Βερολίνου, καθώς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου υπογράμμιζαν πως «οι σχέσεις των δύο χωρών είναι παραδοσιακά άριστες, αλλά στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, η Ελλάδα έχει λόγο». Μάλιστα, την προσπάθεια του πρωθυπουργού στηρίζει και η Ν.Δ., που μετέδιδε χθες ότι «είναι αυτονόητη η αλληλεγγύη της στην όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτραπεί αυτός ο μηχανισμός διάσωσης».

Νωρίτερα, ο κ. Βαν Ρομπέι, μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, με θέμα «Οραμα για την Ευρώπη», αναφέρθηκε εμφατικά στον θετικό ρόλο που, όπως είπε, διαδραμάτισαν τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη. «Ποιος άλλος εκτός από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα; Και ποιος άλλος εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ θα μπορούσε να πείσει την κοινή γνώμη, η οποία ήταν εν μέρει εχθρική για την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας;», ανέφερε. Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Μπρούντερλε, από την Ιταλία, απέδωσε την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου σε «εκνευρισμούς», τους οποίους χαρακτήρισε «φυσικό να υπάρχουν μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων». Αναφερόμενος, δε, στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε: «Εκτιμώ βαθύτατα και σέβομαι τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ελπίζω να συνεχίσει να ακολουθεί απαρέγκλιτα τον δρόμο του και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει».

Ο διεθνής Τύπος

Πάντως, δεν αποκλείεται η αντιπαράθεση να προκαλέσει νέο κύκλο ανθελληνικών δημοσιευμάτων στη Γερμανία. Χθες, η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Οφειλέτες εναντίον πιστωτών», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι τόνοι γίνονται όλο και πιο οξείς: Ελληνες, Ισπανοί και Ιρλανδοί επιτέθηκαν χθες κατά της γερμανικής κυβέρνησης σε τόνο άγνωστο μέχρι τώρα. Οι υπερχρεωμένες χώρες απορρίπτουν την εμμονή της καγκελαρίου στη σταθερότητα του ευρώ. Το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο».

Προσθέτει επίσης ότι οι χώρες των πιστωτών όπως η Γερμανία «πρόσφεραν πέρυσι πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία. Τα κονδύλια αυτά χρησιμοποιήθηκαν ή θα χρησιμοποιηθούν από χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που θεωρούν όμως ότι ακόμη και η συζήτηση για τη δεινή θέση τους είναι επιβλαβής. Ολες αυτές οι χώρες ανήκουν στους ευνοούμενους της Ε.Ε. Μόνον η Ελλάδα πήρε πέρυσι 3,3 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Και σε περίπτωση που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, εγγυώνται οι πλούσιες χώρες της Ε.Ε. και το ΔΝΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή