Μετωπική στη Βουλή με Βατοπέδι

Μετωπική στη Βουλή με Βατοπέδι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας, κορυφώθηκαν χθες τη νύχτα εν μέσω πολιτικής οξύτητας στη Βουλή, η συζήτηση και η λήψη απόφασης για την παραπομπή πέντε πρώην «γαλάζιων» υπουργών ως υπευθύνων για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συγκρούστηκαν με σφοδρότητα στην αίθουσα της ολομέλειας, σε πείσμα δηλώσεων που πρόσφατα έγιναν από αμφότερες τις πλευρές, για την ανάγκη συναίνεσης και κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης.

Μέχρι τέλους, η επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν να παραπεμφθούν και οι πέντε πρώην υπουργοί (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός). Η Ν.Δ. ζήτησε την απαλλαγή όλων, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο για το οποίο ν’ αποδείχθηκαν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής μόνο των κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού, και μόνο για το αδίκημα της απιστίας. Ο ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί και γι’ αυτό καταψηφίζει όλες τις προτάσεις για παραπομπή.

Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει την παραπομπή των πέντε πρώην και για το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος, ήρθε να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις από την πλευρά των «γαλάζιων»: πρόκειται για πολιτικό και νομικό πραξικόπημα να επιχειρείται μια τέτοια «προσθήκη» στο αρχικό κατηγορητήριο, υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά. Η επιχειρηθείσα διεύρυνση του κατηγορητηρίου είναι παράνομη προστέθηκε και από την έναρξη κιόλας της χθεσινής διαδικασίας προαναγγέλθηκε ένα νέο επεισόδιο στην εξελισσόμενη σύγκρουση, με πρωτοβουλία αυτή τη φορά της Ν.Δ. Θα ζητηθεί, υπογραμμίστηκε, να σταλούν τα πρακτικά της χθεσινής συζήτησης στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, από πλευράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. Ευρ. Στυλιανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη για την εθνική οικονομία συγκυρία, «είναι τραγικό πολιτικά και ηθικά οι κυβερνώντες να προσπαθούν με εξεταστικές επιτροπές να στρέψουν αλλού την προσοχή με σκευωρίες».

Για πολιτική δίωξη εις βάρος τους έκαναν λόγο σε παρεμβάσεις τους οι πρώην υπουργοί. Για «ανθρωποφαγία και εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων», μίλησε ο κ. Κ. Τζαβάρας (Ν.Δ.).

«Είναι ζήτημα τιμής για όλους μας η αποκάλυψη της αλήθειας», σχολίασε στον αντίποδα ο εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ κ. Δημ. Τσιρώνης. Ο κ. Μ. Μπετενιώτης σημείωσε ότι η Ν.Δ. διαρκώς αποχωρεί από τη Βουλή, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κοινωνία που θέλει την κάθαρση.

Διαφωνία για ψηφοφορία

Νωρίτερα, βουλευτές της Ν.Δ. με πρώτο τον κ. Πρ. Παυλόπουλο εξέφραζαν την εντονότατη διαφωνία τους με την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικου πως στη μυστική ψηφοφορία, θα ψήφιζαν διά επιστολικής τους ψήφου, υπουργοί ή βουλευτές που βρίσκονταν σε αποστολή στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να αποφαίνονται για την τύχη των συναδέλφων, δίχως έστω να τους ακούσουν στην απολογία τους, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πετσάλνικος απέρριψε την ένσταση, υποστηρίζοντας ότι η ανακοινωθείσα διαδικασία είναι σύμφωνη με τον κανονισμό της Βουλής, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ., η τότε πλειοψηφία δεν έθετε ανάλογο ηθικό ζήτημα όταν ψήφιζαν με επιστολή τους από το εξωτερικό, σε ψηφοφορία για υπόθεση του κ. Αρ. Παυλίδη τότε, δύο στελέχη της τότε κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή