«Ανθρακες» τα έγγραφα της εξεταστικής Siemens από Μόναχο

«Ανθρακες» τα έγγραφα της εξεταστικής Siemens από Μόναχο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρος της δικογραφίας, ήδη από το στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας, αποτελούν τα έγγραφα που προσκομίστηκαν ως νέα στοιχεία στην υπόθεση της Siemens από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που ταξίδεψαν στο Μόναχο.

Πρόκειται για έγγραφα που είχαν ήδη στη διάθεσή τους και μάλιστα μεταφρασμένα, ωστόσο είτε δεν τα είχαν εντοπίσει είτε δεν τα είχαν αξιολογήσει δεόντως. Συγκεκριμένα, τα επίμαχα 11 έγγραφα βρίσκονται στη διάθεση των μελών της εξεταστικής, από τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι ανακριτές κ. Μ. Νικολακέα και Ι. Φιοράκης ξεκίνησαν να αποστέλλουν τμηματικά την ογκωδέστατη δικογραφία. Πρόκειται για 11 έγγραφα με τα οποία ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, κ. Μιχ. Χριστοφοράκος, την περίοδο 2000 – 2003 εμφανίζεται να δίνει εντολές για εμβάσματα σε λογαριασμούς που φέρουν κωδικά ονόματα.

Οσον αφορά τον καταζητούμενο διά ευρωπαϊκού εντάλματος πρώην πρόεδρο της Siemens Hellas κ. Φόλκερ Γιουνγκ, μόλις χθες -τρεις ημέρες αφού έγινε γνωστή η διαφυγή του- κατέφθασε στην Εισαγγελία Εφετών το επίσημο σήμα της Αστυνομίας. Κατά τα άλλα, η μόνη ενημέρωση που υπήρξε νωρίτερα ήταν άτυπη, αφού οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν το περασμένο Σάββατο την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κ. Ελένη Ράικου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Ράικου πήρε η ίδια την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με το Α.Τ. Πάρου δεδομένου ότι ήδη είχε δημοσιευθεί η είδηση διαφυγής του κ. Γιουνγκ στο «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το Α.Τ. Πάρου, το επίσημο σήμα που έφτασε στην Αθήνα κατόπιν… διαφυγής του κ. Γιουνγκ, εστάλη στις 8 Νοεμβρίου. Ενδεχόμενες ευθύνες των αστυνομικών αρχών για τη διαφυγή του κ. Γιουνγκ αναζητεί ο εισαγγελέας Εφετών που διενεργεί προκαταρκτική έρευνα. Την ίδια στιγμή, στον γερμανικό Τύπο υπάρχουν πολλές αναφορές για το γεγονός, ενώ σε δηλώσεις του στη «Suddeutsche Zeitung», ο πρώην υπουργός της Γερμανίας κ. Οτο Βιζόι υποστηρίζει ότι ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που επεβλήθη στον κ. Γιουνγκ «χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πίεσης προς τη Siemens για να πληρώσει αποζημίωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή