Και εγένετο «Δημοκρατική Συμμαχία»

Και εγένετο «Δημοκρατική Συμμαχία»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας, παρ’ ολίγον πρόεδρος κόμματος εξουσίας και κατ’ επέκτασιν μέρος του φθαρμένου, όπως και η ίδια το χαρακτηρίζει, πολιτικού σκηνικού. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τα αναγνωρίζει όλα αυτά ως απολύτως αληθή και, σήμερα, διαβαίνει τον δικό της Ρουβίκωνα. Πολιτικά και προσωπικά.

Με τη «Δημοκρατική Συμμαχία», η κ. Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να πείσει για τη δική της αλλαγή καθώς, όπως λέει, «η κρίση άλλαξε τα πάντα… ξαφνικά σηκώθηκε η αυλαία». Ισως γι’ αυτό επέλεξε τη σημερινή, 21η Νοεμβρίου, ανήμερα τα Εισόδια της Θεοτόκου, ως σημειολογία νέου ξεκινήματος. Ισως, πάλι, να μην ήθελε να περιμένει την επομένη εβδομάδα, πολύ κοντά στην 29η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ. που οδήγησαν τον κ. Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία και εκείνη στη διαγραφή.

Με τη «Δημοκρατική Συμμαχία» που γεννιέται σήμερα στο Μπάντμιντον στο Γουδί, η κ. Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να τοποθετηθεί μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και να εκφράσει τη φιλελεύθερη οπτική για την ανάγκη ριζικών τομών και μεταρρυθμίσεων στη χώρα. «Απαιτείται φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία και την πολιτική αλλά σοσιαλιστική στα κοινωνικά προβλήματα, υπό την έννοια ενός ισχυρού δικτύου προστασίας για τους πολίτες» λέει η ίδια, απαντώντας στον αποδιδόμενο από τη Ρηγίλλης χαρακτηρισμό της νεοφιλελεύθερης.

Σε επίπεδο στελέχωσης, επιδιώκει να προσελκύσει κυρίως νέους. Αλλωστε, οι περισσότεροι εκ των υποστηρικτών της, ένα χρόνο πριν, δεν μοιάζουν πλέον πρόθυμοι να ακολουθήσουν, κάτι όχι απαραιτήτως αρνητικό για τον νέο φορέα. Τούτο, όμως, διόλου σημαίνει ότι στο πλάι της δεν θα βρεθούν στελέχη γνωστά και μη εξαιρετέα. Οι διαγραφέντες ή αποχωρήσαντες Κ. Κιλτίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Θ. Σκυλακάκης θα είναι παρόντες. Ο κ. Ανδ. Ανδριανόπουλος έχει δηλώσει ότι θα συνδράμει, χωρίς όμως οφίκιο. Το «παρών» θα δώσουν και στελέχη της Κεντροαριστεράς, ενώ ανοικτή παραμένει η πόρτα για εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ. αλλά, σε ύστερο χρόνο, προς αποφυγήν της κατηγορίας περί «αποστασίας» που είναι έτοιμη να αποδώσει η Ρηγίλλης. (Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νικ. Δένδιας, φέρεται να αναλαμβάνει προσεχώς καθήκοντα εκπροσώπου της Ν.Δ.)

Η «Συμμαχία» μπαίνει στον πολιτικό στίβο με στόχο αφενός την εκλογική επιτυχία, αφετέρου δε τη… διακυβέρνηση. Αλλωστε, η κ. Μπακογιάννη θεωρεί ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα τελείωσαν και δεν κρύβει ότι το νέο κόμμα θα επιδιώξει να παίξει τον ρόλο του κυβερνητικού εταίρου, όπως οι Φιλελεύθεροι στη Γερμανία και, εσχάτως, στη Βρετανία.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έδωσαν ήδη μία πρόγευση για τα εκλογικά εφαλτήρια του νέου κόμματος, με την Κρήτη και την Ευρυτανία να έχουν εξέχοντα ρόλο. Ειδικά στην Κρήτη, η κ. Μπακογιάννη απειλεί να αφήσει τη Ν.Δ. με ένα βουλευτή! Στις επόμενες εκλογές, εφόσον η Ν.Δ. παραμείνει δεύτερο κόμμα σε εθνικό επίπεδο και η «Συμμαχία» δεύτερη δύναμη στην Κρήτη, τότε εξασφαλίζει μία εκ των δύο γαλάζιων εδρών του Ηρακλείου, αυτές των Χανίων και του Ρεθύμνου, ενώ μάχη θα δοθεί για το Λασίθι, τον μόνο νομό που η Ν.Δ. προηγήθηκε. Ετσι, εφόσον το κόμμα Μπακογιάννη εξασφαλίσει το εκλογικό όριο του 3% στις επόμενες εκλογές, θα αναδείξει 8 βουλευτές, εκ των οποίων τέσσερις από την Κρήτη! Οι υπόλοιποι θα αναδειχθούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με την κ. Μπακογιάννη να προσδοκά υψηλότερα ποσοστά και άρα μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη γεωγραφικά κοινοβουλευτική ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή