Διαγραφή Λ. Αυγενάκη από Αντ. Σαμαρά

Διαγραφή Λ. Αυγενάκη από Αντ. Σαμαρά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του να ξεκαθαρίσει τους εσωκομματικούς λογαριασμούς σηματοδότησε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, με την επιλογή του να προχωρήσει στη διαγραφή του πρώτου σε σταυρούς βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Με τη χθεσινή απόφαση, ο κ. Σαμαράς δείχνει ότι εγκαταλείπει τη μέχρι σήμερα στάση «αναμονής» έναντι των βουλευτών που «φλέρταραν» με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και, πλέον, επιδιώκει την εκκαθάριση του εσωκομματικού πεδίου από βουλευτές που, καλώς ή κακώς, θεωρούνται ξένα σώματα για το κόμμα. Διόλου τυχαία, στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν χθες ότι είναι πια ζήτημα χρόνου και… κατάλληλης αφορμής η οριστική αναμέτρηση και με άλλα στελέχη επιρροής Μπακογιάννη, με τη βουλευτή Αργολίδας κ. Ελσα Παπαδημητρίου να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχετικών σεναρίων.

Παρά το γεγονός ότι η Ρηγίλλης θεωρεί πως οι δυνάμεις της κ. Μπακογιάννη εντός Ν.Δ. -για «φράξια» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Τζαβάρας- είναι πολύ περιορισμένες, ταυτόχρονα επικαλείται οργανωμένο σχέδιο αποδυνάμωσης του κόμματος. Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η δήλωση του γραμματέα Ανδ. Λυκουρέντζου, που αιτιολόγησε τη διαγραφή. «Είναι σαφείς οι ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της Ν.Δ. και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», είπε.

Το κλίμα για τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, που άλλωστε ουδέποτε έκρυψε τους δεσμούς του με την οικογένεια Μητσοτάκη, ήταν βαρύ εδώ και ημέρες, καθώς τοπικά γαλάζια στελέχη επεδίωξαν να του «χρεωθεί» η ήττα στην Κρήτη. Για τον ίδιο, οι τέσσερις συνεντεύξεις που έδωσε το περασμένο διήμερο ήταν η «απάντηση» στις επιθέσεις που δέχθηκε. Στις συνεντεύξεις αυτές, δεν αρνήθηκε θετικά σχόλια για το κόμμα Μπακογιάννη και, κυρίως, δεν απέφυγε την κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Στις δύο πρώτες συνεντεύξεις, τη Δευτέρα, ο κ. Σαμαράς αντέδρασε με αυτοσυγκράτηση. «Η στάση του προέδρου ερμηνεύθηκε ως αδυναμία και αντί να αυτοπεριορισθεί, ο κ. Αυγενάκης παραχώρησε νέες συνεντεύξεις μέσω των οποίων δεν απέκλειε ακόμη και να μεταπηδήσει στο κόμμα Μπακογιάννη… Αυτό δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να πληροφορήθηκε τις νέες δηλώσεις του βουλευτή βγαίνοντας από τη Βουλή μετά την ομιλία του κ. Δημ. Χριστόφια. Μέχρι να φθάσει στη Ρηγίλλης, είχε λάβει την απόφασή του: διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα. Ο βουλευτής Ηρακλείου εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση αποδίδοντας τη διαγραφή του στην ανασφάλεια και τον φόβο του προέδρου της Ν.Δ. Ο κ. Αυγενάκης δείχνει να οδεύει προς τη Δημοκρατική Συμμαχία. «Οι πολίτες της Κρήτης ήλπιζαν σε μια πραγματική ανανέωση, την οποία ήδη αναζητούν αλλού…», καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Σήμερα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους βουλευτές κ. Σ. Κεδίκογλου και Θ. Γιαννόπουλο, για τους οποίους, πάντως, αν και ανήκουν στην επιρροή της κ. Μπακογιάννη, η Ρηγίλλης σημειώνει ότι δεν έχει προκύψει κάποιο ζήτημα από τη στάση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή